IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото удължи загубите си от сряда след речта на Бернанке

Инфлацията е ниска, но основанията за инвестиране в злато все още не са изчезнали, заяви милиардерът Джон Полсън

10:54 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото удължи загубите си от сряда след речта на Бернанке

Фючърсите върху златото се търгуват с понижение в електронната търговия в четвъртък, разширявайки загубите си от сесията в сряда. Лекият спадът е породен от изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който заяви, че централната банка няма определен график за ограничаване на монетарните стимули за икономиката, пише MarketWatch.

Стойността на златото с доставка през август се смъква с 1,25 долара, или 0,10 на сто, търгувайки се за 1 276,25 долара за тройунция. Благородният метал изгуби 12,90 долара по време на търговията на Comex подразделението на Нюйорската борса в сряда.

Пазарните движения в последните часове бяха продиктувани основно от речта на Бен Бернанке пред Камарата на представителите. Инвеститорите бяха насочили вниманието си върху сигнали кога централната банкова институция на САЩ ще започне поетапно свиване на мащабните си 85-милиардни месечни стимули за икономиката.

Първоначално, след встъпителната реч на Бернанке благородният метал отбеляза лек ръст, за да отстъпи по-късно в хода на отчета на централния банкер пред долната камара на Сената. Количествените улеснения от страна на Фед са разглеждани от водещите анализатори като стимул за покачване на цената на златото.

Речта на Бернанке от своя страна изпрати в посока нагоре котировката на щатския долар спрямо основните конкуренти. Покачването на американските пари има тенденцията да поставя под натиск деноминираните в долари стоки, като златото, правейки ги по-скъпи за притежателите на други валути.

Доларовият индекс ICE, които отчита представянето на американската валута спрямо кошница от шест основни конкурента, се покачва до 83,01 пункта спрямо 82,71 в късните часове в Северна Америка в сряда.

Очаква се председателят на Фед да продължи речта си пред Камарата на представителите и през днешния ден, като началният част е 17:00 българско време.

Междувременно милиардерът Джон Полсън се изказа в подкрепа на инвестирането в злато. "Въпреки че Фед продължава да печата много пари, инфлацията е ниска. Въпреки това, основанията за инвестиране в злато все още не са изчезнали", заяви по време на организираната от CNBC и Institutional Investor конференция "Delivering Alpha" бизнесменът. Той се позоваваше на продължаващата нужда от инвестиционни алтернативи на американския долар.

Полсън все пак добави, че златото заема едва 2% от неговия инвестиционен портфейл.

В търговията с други благородни метали в четвъртък фючърсите върху среброто с доставка през септември поевтиняват с 0,125 долара, или 0,64%, до 19,295 долара за тройунция. Медта с доставка през септември от своя страна се търгува с понижение от 0,003, или 0,08 на сто, до 3,126 долара за паунд. Червеният метал изгуби близо 6 цента от стойността си по време на търговията в сряда.

Фючърсите върху платината с доставка през октомври са надолу с 1,05 долара, или 0,07%, достигайки до 1 409,95 долара за тройунция. Паладият с доставка през септември пък поевтинява с 4,35 долара, или 0,59 на сто, до 731,10 долара за унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още