IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 вече е рекордна година за бонусите и заплащането на Wall Street

Заплащането в инвестиционните банки в САЩ е на най-високото си ниво от края на първото десетилетие на новия век

10:56 | 04.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Десет милиона долара, 15 млн. долара, 25 млн. долара, още – големите пари се завръщат на Wall Street.

Заплащането в инвестиционните банки в САЩ не е достигало толкова високо равнище от края на първото десетилетие на новия век, когато щедрите бонуси се сипеха преди и след федералните спасителни помощи, пише Bloomberg.

Goldman Sachs Group отчита ръст от 23% на средното заплащане на служител през миналата година, най-голямото увеличение от над десет години насам. И тази цифра е нищо в сравнение с резкия ръст на бонусите на служителите от отделите за сливания и придобивания на Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. и Goldman, които са се повишили с 30%, 40% и 50%.

След години на ограничения банковите лидери отново възприемат подход „каквото и да ни струва“ по отношение на заплатите, заричайки се, че няма да позволят конкуренти да отмъкнат най-добрите им служители чрез обещания за повече пари. Нито пък да изгубят предимството си на нажежен пазар за търговията и сделките. В резултат на това служителите им в Манхатън отварят бутилки с вино за 2000 долара с най-бързия темп от години, купуват по-големи домове в модни квартали и се сдобиват с яхти.

Това е дългоочакван момент за цяло поколение ръководители, които години наред пропускаха богатството, на което се радваха предшествениците им.

Да вземем за пример главния изпълнителен директор на Goldman.

Когато Дейвид Соломон се готвел за изслушване в Конгреса, след като пое поста на главен изпълнителен директор, менторът му задал въпрос – ще поиска ли да плаща повече данъци, ако правителството ги харчи мъдро за социални услуги? Първоначално Соломон се разгневил. Менторът обяснил, че лидерът и милиардер на JPMorgan Джейми Даймън публично е заявил, че с радост би го направил. Соломон репликирал: Лесно му е на Даймън да го каже, той вече натрупа богатството си.

Разговорът е разказан от трима души, запознати с въпроса. Говорител на Goldman е отказал коментар.

През последните дни Даймън, Соломон и Джеймс Горман от Morgan Stanley бяха възнаградени с 35 млн. долара за работата си миналата година, повече отколкото банките им са изплащали на главния си изпълнителен директор от 2007 г. насам. Това от своя страна вдига тавана за печелещите пари в тези компании.

На Wall Street се говори, че броят на хората, които ще получат осемцифрено заплащане тази година, ще нарасне. Служителите с най-високи заплати в Goldman ще се доближат до 30 млн. долара, а някои дори ще надминат тази граница, съобщават запознати източници. Възнагражденията включват специални еднократни заплащания на няколко стотин топ ръководители.

А в Jefferies Financial Group заплащането на някои от най-добре представящите се служители, е надхвърлило 25 млн. долара. Има и един забележителен елемент – ръководителите могат да изберат да получават заплащане в пари за разлика от преобладаващото възнаграждение в акции при по-големи конкуренти.

Разбира се, дори в тежки години служителите на Wall Street се справят по-добре от хората в много други сектори на икономиката.

„Всички в нашата индустрия са свръхплатени. Когато се приберат у дома и се погледнат в огледалото, трябва да благодарят на късмета си. Това не се отнася само за 2021 г., казвал съм същото във всеки друг предизвикателен за заплащането период“, коментира Рич Хандлър, главен изпълнителен директор на Jefferies. Wall Wall

Ветерани в индустрията посочват 2009 г. като последния път, когато американските инвестиционни банки са разтворили портфейлите си толкова щедро. Тогава те веднага си навлякоха порицание от конгресмените. Те обвиниха банкерите, че се възнаграждават, след като финансирани с пари на данъкоплатците спасителни програми избавиха индустрията от забвение и помогнаха за възстановяването на пазарите, когато останалата част от икономиката изпитваше затруднения.

Нещо подобно се случва и в пандемията. След като търговията беше затворена през 2020 г., правителствените програми и стимулите на Федералния резерв подкрепиха икономиката, предизвиквайки трескава търговия и корпоративни сделки.

Инвестиционните банки бяха разтревожени за перспективите и проявиха известна сдържаност при определянето на бонусите в края на годината. Но след като бумът се пренесе в 2021 г., служителите на Wall Street поискаха повече и започнаха да напускат, принуждавайки фирмите да увеличат заплащането.

Една от причините банките да са подложени на толкова голям натиск да подсладят възнагражденията на мултимилиардерите е, че секторът изостава от други части на финансовата и технологичната индустрия.

През 2007 г. ръководителят на Goldman Sachs беше един от най-високоплатените ръководители според най-широкото определение на Wall Street. Днес, когато става дума за заплащане, банките са в относително по-бедната част от финансовата метавселена. Компаниите за частни капиталови инвестиции дават много повече на лидерите си. Към тях се прибавят и новоизлюпените богаташи в Силициевата долина и в областта на криптовалутите.

Служителите на Wall Street започнаха да харчат големите си възнаграждения. Брокерът на недвижими имоти Франсис Кацен помогнал неотдавна на клиент да смени двустайното си жилище с петстаен мезонет на цена от 8 млн. долара, който преди това вероятно щял да е извън зоната му на комфорт.

В Гринуич вилидж сомелиерът Хуан Пабло Ескобар продължава да увеличава списъка си с големи покупки от клиенти през последната около една седмица. Много от закупените вина стрували няколко хиляди долара като 1,5-литрова бутилка Bartolo Mascarello реколта 1985 г. с цена от 3700 долара.

Очакваният голям брой сливания и волатилната търговия през последно време показват, че партито сред банкерите и трейдърите може да продължи и през 2022 г.

Дори ръководителят на Goldman Соломон е готов за публично празненство, след като заплащането му беше удвоено спрямо година по-рано.

Очаква се той отново да застане зад DJ пулта в слънчев Лос Анджелис този месец на събитие, определено като „събиране на елитни купонджии“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още