Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Борис Петров: PEPP изчерпа ползите за икономиките от еврозоната

Тече процес на циклично възстановяване на стопанствата и централните банки трябва да мислят за отнемане на извънредните монетарни стимули, съветва икономистът

гледано: 1413   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Най-лошото от ковид кризата е преминало, в момента тече процес на циклично възстановяване на икономиката и централните банки вече трябва да мислят за отнемане на извънредните монетарни стимули, които щедро са предоставили по време на пика на пандемията. Това съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” финансистът Борис Петров по повод програмата за извънредни покупки PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme – бел. ред.).
Още по темата

По думите му, Европейската централна банка е малко по-колеблива от Фед, когато трябва да комуникира нуждата за постепенна промяна в паричната политика.

В четвъртък, ЕЦБ взе решение да намали обемите на месечните покупки по Програма за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, въведена през март 2020 г., като условното решение за бъдещето на тази програма и нейното рекалибриране ще бъде взето през месец декември. Тя ще изтече в края на месец март 2022 г., а досега е изпълнена на 70%.

“В момента имаме временен пик на инфлацията, който беше регистриран в края на месец август. Пикът е предизвикан от фактори, които за момента се интерпретират като временни”, обясни финансистът.

Според Петров, причините за това са няколко – повишаването на данък добавена стойност в Германия, намален миналата година заради ковид кризата, както и на временното нарастване на цените на енергоносителите, спрямо същия период от миналата година. А също и на традиционните летни разпродажби на веригите магазини в Западна Европа.

“Това са временните фактори, които доведоха до пик на инфлацията от 3%”, посочи той. 

По думите му, банкерите в ЕЦБ очакват, че средната инфлация до края на годината ще бъде 2,2%.

Според Борис Петров въпросът, който стои пред централните банки относно инфлацията, е дали в следващите две години ще остане под 3%, както и на какво ниво ще се задържи.

Той поясни, че ЕЦБ има и още една програма за покупка на ценни книжа и върви с темпо 20 млрд. евро месечно, докато програмата свързана с ковид кризата до момента е вървяла средно с 80 млрд. евро месечно.

Петров допълни, че заради по-високите пазарни очаквания е логично банката да даде сигнали, с които да тушира настъпващата инфлация, така че тя да не се реализира.

Той е на мнение, че ползите от намесата на ЕЦБ на пазарите са били особено важни в началните етапи на ковид кризата, когато отново се появиха центробежните сили в рамките на паричния съюз. Борис Петров определи обема на тази програма в началото като „изключително адекватен и тя беше достатъчно мощна, за да тушира очакваните съмнения".

„Към момента финансовите условия за кредитиране и емисия на дългови книжа на европейските пазари са изключително спокойни и комфортни. Банката вече има достатъчно място и възможности да преразгледа програмата и да я рекалибрира спрямо текущите макроикономичски условия, на които сме свидетели след възстановяването на икономката от ковид кризата“, прогнозира финансистът.

Ще забави ли ЕЦБ изкупуването на облигации? Очаква ли се промяна в лихвените проценти?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Временен ли е разривът в отношенията ЕС-САЩ?