Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

България остава трета в ЕС по най-нисък дълг спрямо БВП към края на септември 2017 г.

Страната ни е и сред държавите, които отчитат най-голям спад на дълга в сравнение с второто тримесечие на миналата година

България остава трета в ЕС по най-нисък дълг спрямо БВП към края на септември 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

България запазва третата си позиция в Европейския съюз (ЕС) по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2017 г., показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Страната ни е и сред държавите, които отчитат най-голям спад на дълга в сравнение с второто тримесечие на миналата година.

Българският дълг възлиза на малко над 25 млрд. лева към края на септември 2017 г., което е 25,6% от БВП.

На първо място по нисък дълг спрямо икономиката е Естония с 8,9%, следвана от Люксембург с 23,4%.

Графика: Евростат

През третото тримесечие на миналата година спрямо второто българският дълг намалява с 2,1 процентни пункта. Лидер по спад е Чехия с 4,3 процентни пункта, следвана от Кипър и Литва със съответно 2,9 процентни пункта и 2,3 процентни пункта.

На годишна база дългът на България се понижава с 2,8 процентни пункта спрямо средно за ЕС ниво от 0,4 процентни пункта. Лидер е Кипър със спад от 7%.

Графика: Евростат

За една година само във Франция и Белгия се отчита увеличаване на държавния дълг. В останалите страни се наблюдават спадове или стабилни нива.

Същевременно Евростат отчита стабилни нива на бюджетния дефицит в еврозоната и ЕС през третото тримесечие спрямо второто на 2017 г. – съответно 0,3% и 0,6%. На годишна база обаче дефицитът на страните от валутния блок се свива над три пъти, а в ЕС – двойно, сочи статистиката.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Милен Керемедчиев: Няма такова нещо като Brexit без сделка