IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler увеличава минималния дял на жени в компанията

От 1 януари в Германия влиза в сила квота за жени в ръководните позиции на 101 публични компании

19:05 | 30.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският автопроизводител Daimler ще увеличи минималния дял от персонала, който трябва да са жени до 15 – 18%. Досега този дял беше между 12,5 и 15%, съобщи телевизионният канал n-tv, позовавайки се на Вилфрид Порт, мениджър „Човешки ресурси“. Малко преди Коледа е било сключено съответното споразумение в бордовете на компанията.

В Daimler в момента работят около 14,9% жени, а на ръководни позиции делът им е над 20%. Автопроизводителят иска да има повече дами и сред служителите, които все още се обучават. „Що се отнася до техническото обучение, там искаме да увеличим дела на жените до 14-17%“, казва Порт.

„Като цяло, като се включи и персоналът, който получава търговско обучение, искаме да поставим целеви коридор между 23 и 27%“, обяснява мениджърът.

N-tv обяснява, че от 1 януари влиза в сила квота за жени в ръководните позиции на 101 публични компании в Германия. Така например в надзорните съвети 30% от членовете трябва да са жени, а ако не се намерят подходящи кандидатки, местата трябва да останат незаети. Сега в 20-членния надзорен съвет на Daimler има 5 жени.

Новите правила във федералната република предвиждат около 3500 компании да публикуват свои цели за дела на жените в бордовете и на още две ръководни нива. Любопитна подробност е, че не се предвиждат санкции за евентуална целева стойност нула, отбелязва n-tv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още