Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

До 2024 г. петролният и газовият пазар няма да се балансират, твърди експерт

Да се търсят устойчиви решения за българската енергетика, призова Васко Начев

До 2024 г. петролният и газовият пазар няма да се балансират, твърди експерт

Снимка: Bloomberg

Краткосрочната тенденцията за петролния пазар е за лек спад, но до 2024 година пазарът няма да бъде нормализиран. Това каза Васко Начев, енергиен експерт, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

До същата година няма да се балансира и пазарът на газ, категоричен бе гостът. "Търсенето до 2024 г. ще нараства с 2,2% на годишна база. Около 160 млрд. куб. м. повече газ ще бъдат необходими на пазара" до посочената година. 

По повод освобождаването на 50 млн. барела от американския държавен резерв гостът каза, че "това няма да се отрази по никакъв начин на световните пазари". "Пазарът реагира само на съотношението в цената долар-евро. Винаги, когато се покачва цената на долара, цената на нефта леко върви надолу", коментира Начев.

"Обратният тренд за икономическото възстановяване е в ход и пазарът реагира единствено на него. Видяхме през 2020 година как стремглаво вървеше надолу. Такива палиативни мерки като освобождаването на петрол от държавния резерв на САЩ няма как да окажат влияние на картела ОПЕК+. Контролът е изключително добре овладян и механизмите работят безотказно", заяви той. 

Начев коментира и темата за бъдещето на българската енергетика. "Базовите мощности отиват вече на заден план. Ако ние правим стратегия на база базови мощности, нещата ще бъдат провалени в много краткосрочен времеви диапазон", каза той. Според него при политическите преговори за българско правителство в енергийната тема доминира политическото говорене. 

"Голяма е разликата между политическото говорене и необходимите реални дествия, нужни за промяна на енергетиката като начин на организация. Не се споменават, по какъвто и да било начин причините, които са довели до сегашното състояние. Трябва да се направи такъв анализ и на тази база да се търсят устойчиви решения. Надявам се да се навлезе в дълбочина, за да се намерят варианти", посочи гостът.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Д. Бечев: Нови преговори между САЩ и Русия са частичен успех за Путин