Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Глобалната икономика ще се възстановява чрез дълъг маратон

За България е важна платежоспособността на вътрешния пазар и потреблението, посочи Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика

гледано: 3138   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Глобалната икономика трябва да се подготви за дълъг маратон. Бързото икономическо възстановяване е спринт на късо разстояние и няма да помогне в дългосрочен план
. Сред показателите за възстановяването ще са ниършорингът, управлението на риска и инфраструктурната свързаност, а у нас ключови са цялостната визия и бързото прилагане на мерките в подкрепа на бизнеса.
Още по темата

Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие", Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика.

"Гъвкавите и цифровизирани бизнеси ще успеят да са на първа линия в следкризисното възстановяване", прогнозира Георгиев.

Според него стратегията е ключов eлемент в случая, но засега не е широко приложена в голяма част от националната икономика. „Има мерки, но няма цялостна визия за след месец и година. Настоящият вакуум трябва да се използва в инвестиране на нови умения и знания", съветва икономистът.

Ясен Георгиев отбеляза, че прогнозираното от Международния валутен фонд синхронизирано икономическо забавяне беше ускорено от глобалната пандемия.

"В случая бързината на мерките е важна", посочи той, като обясни, че реализирането на мярката "60 на 40" и подкрепата по програмата "Иновации и конкурентоспособност" са се забавили. По думите му сега едва ли износът ще спомогне за възстановяването, както беше през 2008 година.

"У нас е важна платежоспособността на вътрешния пазар и въпросът как да се насърчи вътрешното потребление. Интересен е дебатът за диверсифицираната ДДС ставка. Единната ставка дава възможност за лесно и ефективно събиране на ДДС", подчерта изпълнителният директор на Института за икономическа политика.

Той обаче предупреди за риска от възникване на лобизъм.

"За да говорим за промяна на социално осигурителния и данъчен модел, опираме до въпроса за доверието в институциите", смята Георгиев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
МВФ казва, че колапса е по-голям от този предизвикан от Втората световна война - https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/mvf-predskazal-mirovoy-ekonomike-poteri-bolshe-chem-vo-vtoroy-mirovoy-voyne-1029091034.
колко време траеше възстановяването тогава? като се има впредвид, че тогава имаше Маршал. сега вече и източника на Маршал и той се нуждае от Маршал, ама кой ще му го даде.
сетих се - печатниците! това е Новия План Маршал, печатайте пари, пък каквото ще да става.

Още от Свят
Кои са най-губещите сектори в S&P 500?