Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Канада ще отговори на данъчните реформи на САЩ с есенна бюджетна актуализация

Ключови теми във фискалната актуализация ще бъдат данъците върху бизнеса, петролопроводите и предоговарянето на NAFTA

Канада ще отговори на данъчните реформи на САЩ с есенна бюджетна актуализация

Снимка: Ройтерс

Канадското правителство ще се опита да реши проблемите около конкурентоспособността, пред които е изправен националният бизнес, с бюджетна актуализация, в отговор на данъчната реформа в САЩ.

Ключовите теми пред фискалната актуализация ще включват данъците върху бизнеса, петролните тръбопроводи и преговорите около Северноамериканското споразумение за свободна търговия (North American Free Trade Agreement – NAFTA), заяви в интервю пред Bloomberg канадският финансов министър Бил Морну по времне на визитата си в Буенос Айрес за среща между колегите си от Г-20.

“Ясно обяснихме, че желаем да бъдем изслушани от канадците и особено от канадския бизнес, за да ги уверим, че поддържаме едно ниво на конкурентоспособност, като се вземат под внимание промените, които виждаме в нашата среда “, заяви Морну и добави: „Мисля, че тези теми ще бъдат главен акцент в нашето есенно икономическо становище“.

Различни бизнес групи притискат Морну да намали данъците в Канада след като САЩ редуцираха своя корпоративен данък от 35 на сто до 21%., твърдейки, че загубената данъчна конкурентоспособност отклонява инвестициите от Канада.

Доклад на канадските производители и износители – група за застъпничество в канадската индустрия – препоръча комбинираната федерална и провинциална корпоративна такса да бъде намалена до 20 на сто от около сегашните 28%.

Морну заяви, че все още не е стигнал до някакви заключения, но процесът по консултиране ще бъде завършен преди фискалната актуализация.

Той посочи, че е фокусиран върху намаляването на разходите за нови инвестиции, които според него са по-съществена грижа за бизнеса, отколкото широката редукция на корпоративния лихвен процент, информира Bloomberg.

„Хората искат да се уверят, че следващата инвестиция, която ще направят, ще се извърши на благоприятна почва“, смята Морну.

Едно ограничение за канадското правителство е цената. След увеличаването на разходите в последните бюджети, за да се финансира социалната програма на министър-председателят Джъстин Трюдо, вече няма достатъчно средства за скъпи нови инициативи като широко данъчно облекчение за бизнеса, особено ако правителството иска да запази своето обещание за ограничаване на натрупването на външен дълг под равнището на растежа на БВП.

Морну каза, че покачването на цените на петрола ще има положителен ефект върху неговия февруарски фискален план, който предвижда постепенно намаляване на дефицита през следващите шест години. Това обаче няма да бъде достатъчно, за да промени фискалната перспектива, която е до голяма степен в съответствие с това, което беше предвидено в бюджета от февруари. 

Още по темата

Несигурността около съдбата на NAFTA беше добавена към списъка с предизвикателствата пред канадската икономика. Морну заяви, че правителството все още работи върху справянето с този проблем. Той се надява, че президентските избори в Мексико ще върнат чувството за „неотложност“ за преговаряне около споразумението.

Морну добави, че някои от най-големите проблеми при преговорите за NAFTA се крият в диалога между САЩ и Мексико. Министърът смята, че има „разумен път“ за решаване на някои от препятствията пред Канада – страната отхвърли искането на САЩ да включи клауза за изтичане на срока на споразумението и настоява NAFTA да включи система за разрешаване на спорове.

Друг съществен проблем пред Морну през последните няколко месеца са дадените от правителството 4,5 млрд. канадски долара за придобиването на Транспланинския петролопровод на компанията Kinder Morgan Canada Ltd., за което министърът каза, че трябва да бъде финализирано през следващите два месеца.

Правителството имаше опция да намери друг частен купувач на петролопровода до 22 юни преди да го национализира, но не е имало възможност за бърза продажба, смята Морну.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 19 септември