IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Растежът в Г20 остава слаб

От 20-те най-големи икономики в света Индия е единствената страна с ясна перспектива за растеж

15:07 | 11.12.14 г.
<p>
	Председателят на ОИСР Хосе Гурия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ОИСР Хосе Гурия. Снимка: Ройтерс

Световната икономика забърза ръста си през третото тримесечие. Тя отбеляза слаб ръст в еврозоната, а свиването в Япония бе по-малко от очакваното, заяви в четвъртък Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Данните на ОИСР показват, че комбинирания брутен вътрешен продукт (БВП) на страните от Г20, които представляват най-големите икономики в света, се е увеличил с 0,9% за третото тримесечие. Данните са по-добри от миналото тримесечие, в което ръстът бе 0,8%, предава WBP Online.

ОИСР предупреждава, че въпреки това големи части от световната икономика остават слаби. Докато американската икономика нарасна с 1,0% и китайската с 1,9%, икономическите резултати в Италия и Япония отбелязаха спад, а еврозоната наблюдава общ ръст от едва 0,2%.

Индия и Южна Корея са единствените държави от Г20, които имат ускорен ръст на икономиката. Германия, Франция и Бразилия също отбелязаха ръст, след като икономиките им се свиха в миналото тримесечие.

Дори и при тези данни водещият общ индикатор на ОИСР, обхващащ 33-те държави членки, подсказва, че не се очаква световната икономическа дейност да се ускори в близко бъдеще.

Водещите индикатори на базираната в Париж организация сочат към спад в еврозоната, Великобритания, както и в Русия. Растежът в повечето от другите водещи световни икономики се очаква да остане на сегашните нива.

Според ОИСР Индия остава единствената голяма икономика, която ще наблюдава пъст на основния си индикатор. Това подсказва, че азиатската страна очаква да има подем през следващите месеци.

Докладът на ОИСР също така твърди, че организацията вижда „начални признаци на позитивна промяна на движението (на икономиката) в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още