IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Валутният риск ще продължи да забавя растежа в еврозоната

Бъдещата икономическа активност ще е под натиск и във Великобритания и Русия, посочи базираната в Париж организация

14:21 | 08.12.14 г.
ОИСР: Валутният риск ще продължи да забавя растежа в еврозоната

Икономическият растеж в еврозоната ще продължи да се забавя, показва динамиката на ключовите индикатори, разглеждани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Основните причини са свързани с валутния риск, който може да изпрати региона отново в рецесия, предава MarketWatch.

Базираната в Париж организация съобщи, че измерителите на бъдещата икономическа активност, които се основават на наличната информация за октомври, показват също така забавяния във Великобритания и Русия. Същевременно пък прогнозите за ситуацията в повечето от другите големи икономики в света са насочени към запазване на текущата динамика през следващите месеци.

Данните на ОИСР засилиха опасенията, че икономическата активност в еврозоната може отново да започне да намалява. 18-членният валутен блок отчете първи спад на производството през изминалото тримесечие от периода април-юни 2013 г. Икономическата експанзия в региона пък бе едва 0,2% през третото тримесечие, отчитайки повишение с 0,1% на тримесечна база.

"Съставният водещ индикатор (Сomposite leading indicator – CLI) за еврозоната продължава да показва загуба на инерцията на растежа, особено в Германия и Италия", изтъкна ОИСР. "Засилване на стабилния растеж обаче се очаква за Франция", добави Организацията.

Предупредителният сигнал от ОИСР последва представянето на данните за секторите на производството и услугите през миналата седмица. Докладите на Markit Economics показаха забавяне на растежа на активността до 16-месечно дъно през декември. Броят на хората без работа е нараснал за втори пореден месец през октомври, докато годишният темп на инфлацията е запазил позиции при 5-годишно дъно през ноември.


Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още