Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Ще стане ли София привлекателна за стартъпи и повече жени предприемачи?

Стартъп екосистемата трябва да бъде подпомагана от университетите, настоява Пабло Мартинез, стратег „Проучвания" в SPR

гледано: 2064   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
София е на последното 75-то място в класация за най-добрите градове за правене на бизнес на платформата за управление на онлайн продажби Oberlo. Сред факторите за лошото представяне на българската столица са липсата на подкрепа за стартъпи от образователните среди и ниския брой жени предприемачи. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Пабло Мартинез, стратег „Проучвания“ в SPR (Society for Psychotherapy Research), които са подпомогнали проучването.
Още по темата

„Стартъп екосистемата трябва да бъде подпомагана от университетите. Те трябва да обръщат внимание на технологично грамотните хора и да помагат с инструменти за развитие на бизнеса. Липсва и достъп до финансиране, което може да окаже огромно влияние“, посочи експертът.

Мартинез подчерта, че икономическите екосистеми започват на образователното ниво.

„Компютърната грамотност става все по-важна, това е огромен фактор – оттам идват иновациите. Хората трябва да могат да пишат код, да работят с различни системи и програми“, смята стратегът „Проучвания“ в SPR. 

По думите на Мартинез самото включване на даден град в проучването, което е обхванало над 200 града, е добър показател.

Той смята, че положителни фактори за София са ниските данъци и икономическата свобода, докато много ниският процент на жени, които основават и развиват свой бизнес, се отразява отрицателно. 

Експертът е убеден, че в днешната икономика трябва на всяка идея да се даде възможност да се развие и това е значението зад фактора „жени предприемачи“ в класацията.

„В технологичния сектор трябва да влязат повече жени и трябва да има специални програми за тях, препоръча Мартинез.  – Ако не финансирате 40% от възможностите, вие губите много шансове за печалба. Жените са голяма част от икономиката и държавите, които нямат такива основатели, губят. В Ню Йорк над 1 трилион долара са създадени от жени, основатели на стартъпи.“

Стратегът „Проучвания“ в SPR е категоричен, че освен изостаналата образователна система липсва и законодателно разбиране за новия начин на работа.

„Много хора имат нужда от виза, за да работят в определени страни, и това трябва да се промени“, смята Мартинез.

Той съобщи, че на първите три места в класацията са Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско, следвани от Сидни, Мелбърн, Лос Анджелис, Сингапур, Бостън, Берлин и Чикаго.

„Трите са на върха заради достъпа до капитал и подготвени кадри, броят на жени предприемачи. Този предприемачески дух е заложен в образованието - има много университети в тези градове, където са учили много от основателите, и тези стартъпи са получили голяма подкрепа от образователните среди“, разказа Мартинез.

Експертът обаче не прогнозира кои от тези градове ще се справят добре в бъдеще.

„В контекста на Brexit имаше несигурност в Лондон, но екосистемата за предприемачите е много силно развита там. Градът все още е на първо място, но ще е интересно да видим ефекта от Brexit . Парите все още се стичат натам и излизат добри идеи“, е мнението на експерта.

В коментар за подкрепата за бизнеса в различните градове по време на пандемията, Мартинез  заяви, че стимулите, които „позволиха на компаниите да не уволняват служители ще имат огромна икономическа стойност. Данните показват, че по-голямата подкрепа ще доведе до по-бързо възстановяване. Държавите трябва да обърнат специално внимание на малките бизнеси – тези, които го направиха, се справят по-добре“, констатира той.

В условията на пандемията източниците на финансиране, които обикновено идват от много малък брой страни, са по-предпазливи, „Ако те не се чувстват уверени в местните икономики и политики, предприемачите ще се страхуват да инвестират на такива места“, смята Мартинез.

Цялото изследване и методолoгията на провеждане може да намерите на страницата на Oberlo.

Защо иновациите са ключът за възстановяване на икономиките? Повече за това как градовете могат да привлекат повече предприемачи и предизвикателствата за стартъпите по света може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите