Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Технологии

2018 г. донесе по-малко сделки във финтех сектора за Германия

По отношение на общото финансиране за стартъпи обаче годината е била рекордна с инвестиции за общо над 4,5 млрд. евро

2018 г. донесе по-малко сделки във финтех сектора за Германия

Изглед от офиса на берлинската N26. Снимка: Ройтерс

По отношение на финансирането 2018 г. се оказа най-добрата засега за стартиращите фирми в Германия. Общо над 4,5 милиарда евро са били набрани от млади компании. Не толкова розова картина на ситуацията обаче рискува нова оценка на одиторската компания KPMG - поне за финтех сектора. Защото докато през 2018 г. във всички други сектори както общият брой, така и размерът на сделките се повишават в сравнение с предходната година, и двата параметъра спадат при финансовите фирми. 

Още по темата

Около 890 милиона евро (малко над 1 млрд. щатски долара) са получили германски финтек компании през 2018 г. от инвеститорите. През предходната година сумата обаче бе около 1,5 млрд. евро. И това въпреки факта, че миналата година имаше редица значителни кръгове на финансирания. Например берлинската стартъп банка N26 набра около 143 млн. евро, Solarisbank - 56,6 млн. евро, а Finleap - 41,5 млн. евро.

За 2018 г. KPMG отброява 57 сделки във финтех сектора за Германия. Повече от 80 са били те според авторите на анализа през предходната година. Голяма част от общата статистика за 2017 г. вероятно се падат на инвестициите в обем от 110 милиона евро на Naspers в Kreditech.

След рекорда през 2017 г. сега се наблюдавал спад до „по-здравословни“ стойности, се казва в доклада. „Започваме да виждаме стартиращи фирми, които могат да набират големи суми - отвъд Серии А и Б. Това е съвсем ново нещо за германския пазар, но много обещаващ факт, казва в доклада си партньорът на KPMG Свен Коршиновски. Въпреки това сред инвеститорите имало опасения, че пазарът може да се пренасити скоро.

В Европа авторите наблюдават консолидация в много области на финтех сектора - включително в областта на плащанията. Например Nets от Дания и Concardis от Германия се сляха в средата на 2018 г., за да станат единен доставчик на платежни услуги. В Германия инвеститорите във финтех сектора са станали придирчиви и се фокусирали по-специално върху стартиращи компании с най-висок потенциал за приходи. Също така и сключени партньорства с утвърдени банки и финансови дружества се считат като полезни за инвестициите.

В Европа през миналата година размерът на инвестициите във финтех сектора възлиза на около 30,3 млрд. евро. Един от най-големите кръгове на финансиране през миналата година: британският Revolut, който получи еквивалента на около 220 млн. евро. Тъй като KPMG взема предвид и придобиванията (M&A) в изчисляването на сделките, придобиването на iZettle от Paypal, обявено през май (за почти 2 нлрд. евро), повишава значително обема. Поради тази разширена дефиниция за сделките и техният общ обем е доста над нивата, споменати в неотдавнашния „Стартъп барометър“ на конкурентната EY.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Технологии
Как Mercedes иска да увеличи ефективността в производството с 15%?