IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните IPO-та – чака ни вълнуваща година

Отвъд известните Uber и Lyft внимание привличат Palantir, Robinhood и Slack

17:08 | 27.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ работи с намалени обороти заради частичното затваряне на правителството. Но това очевидно не спира компаниите, които искат да станат публични на Wall Street.

Така например New Fortress Energy, компания за природен газ, дебютира през миналата седмица на Nasdaq. New Fortress Energy е основана от Уес Еденс, съсобственик на Милуоки Бъкс от НБА и съизпълнителен директор на частната инвестиционна компания Fortress Investment Group.

Компанията е подала молба за продажба на 22,2 милиона акции в диапазон от 17 до 19 долара. Крайната цена ще бъде определена точно преди първичното публично предлагане. Документацията на New Fortress Energy в SEC е актуална, но всъщност компанията може да не дебютира тази седмица именно заради частичната блокада. Миналата година, 2018 г., беше добра за технологичните IPO, особено в сферата на софтуера като услуга (SaaS). Компании като Dropbox, Spotify и DocuSign тестваха публичните пазари.

През бурната за IPO-тата година на фондовия пазар цените на акциите на DocuSign и Dropbox варираха през 2018 г. значително над първоначалните им оценки. А на 4 януари стойността на акциите на DocuSign беше с 41% по-висока от цената при IPO-то.

За разлика от нея на същата дата Dropbox приключи на цена с едва 0,28 долара над първоначалната си цена. А Spotify - която стана публична чрез директно предлагане (или директен листинг) - се справи още по-зле, като затвори с 29% под първоначалната цена на отваряне от 165,90 долара. 

Въпреки това непредсказуемата 2018 г. не повлия на броя на технологичните компании, които се очаква да станат публични през 2019 г. Ник Джовани, ръководител на поделението за глобално инвестиционно банкиране в Goldman Sachs, каза пред Business Insider точно преди началото на новата година, че ЦИТИРАМ „сме свидетели на дълъг период от време, в който компаниите останаха по-дълго частни, и на раждането на едно поколение еднорози“.

2019 г. се очертава да бъде потенциално голяма година за големи технологични IPO-та, а стойностите могат да достигнат над 100 млрд. долара за някои от тях. Компании в транспортните услуги, като Uber и Lyft, вече подадоха документи, а няколко други технологични компании също индикираха за предстоящи първични публични предлагания.

Palantir Technologies е една от тях - голямата компания за data mining, подкрепена от Питер Тийл - последният технологичен гигант, който мисли за IPO към края на 2019 година. Palantir е в разговори с Morgan Stanley за своя дебют. Wall Street Journal съобщи, че компанията говори и с Credit Suisse. Последният кръг от финансиране на Palantir през 2015 г. го остави с отчетена оценка от 20 милиарда долара, но IPO може да оцени компанията до 41 млрд. долара. Дружеството предоставя инструменти за обработка на данни на компании и правителства. Предполага се, че технологията му може да е била използвана, за да помогне на правителството на САЩ да проследи Осама бин Ладен. 

Uber подадоха документи за IPO през декември при пълна конфиденциалност. Същото, макар и не тайно, сториха и от Lyft - най-големите конкуренти на стартъпа в САЩ.  Пазарите обаче не се представят особено добре, главно заради търговската война между САЩ и Китай, която охлади ентусиазма на инвеститорите за други очаквани IPO-та през 2019 г., като това на компанията за краткосрочни наеми Airbnb и  специалистите в дигиталното разплащане Stripe Inc.

 

Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още