IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните IPO-та – чака ни вълнуваща година

Отвъд известните Uber и Lyft внимание привличат Palantir, Robinhood и Slack

17:08 | 27.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако по някоя причина Uber и Lyft отложат своите IPO процедури, това би могло да обезкуражи другите компании, а през 2019 г. можем да станем свидетели на дори по-малко от 125 дружества, които ще дебютират на капиталовите пазари в САЩ.

Въпреки че технологичните и биотехнологичните компании ще продължат да доминират по отношение на нови IPO-та и през 2019 г., инвеститорите ще следят внимателно и финтех компании и платформи, като основания от българина Владимир Тенев стартъп Robinhood, станал сензация с това, че предлага борсова търговия при нулеви комисиони.

Друга вълнуваща компания е Beyond Meat - компания, която произвежда храни на растителна основа, имитиращи месо. Около нея обаче напоследък няма слухове за IPO, така че е възможно да изкача по-спокойни времена. Сред по-добрите IPO-та могат да попаднат това на платформата за споделяне на фотографии Pinterest, както и на приложението за комуникация Slack.

Рекламиращият се като „най-бързо развиващия се Software as a Service стартъп в историята“ Slack привлече 427 милиона долара под формата на ново финансиране през август 2018 г. въз основа на оценка от 7,1 милиарда долара според New York Times. Прегледът на първия кръг финансиране показва експоненциалния растеж на Slack от старта си през август 2013 г. Компанията е изградила потребителска база от над 30 000 екипа и е постигнала оценка от над 1 милиард долара - „ без големи интегрирани маркетингови кампании" или дори наемането на главен маркетинг директор.

Благодарение предимно на кампания в пресата, основана на предишния опит на екипа на Slack, чийто основател, Стюарт Бътърфийлд, по-рано бе сред основателите на Flickr, Slack е получил 8 000 искания за тестване на приложението в първия си ден. В рамките на две седмици този брой е нараснал до 15 000 души. По последните отчетни данни, отбелязани от TechCrunch през май 2018 г., Slack сега разполага с 8 милиона активни потребители, от които 3 милиона са се абонирали за платен план.

Според CNBC Slack е наела Goldman Sachs за консултант за IPO през 2019 г., търсейки оценка от над 10 млрд. долара. Според Recode обаче Slack може да предпочете директно листване по подобие на това на Spotify през 2018 г.

Не е изключено освен това и китайски компании отново да се пробват на американските пазари, след като набраха през 2018 г. близо 9 млрд. долара от щатските борси - най-високата сума от 2010 г. насам. Те генерираха 17% от всички IPO-та, реализирани в САЩ през миналата година, става ясно от доклад на Renaissance Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още