IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb постига първа годишна печалба през 2017 г.

Според запознати източници това се дължи на нарастването на резервациите със 150%

13:39 | 26.01.18 г.
<p>
	Съоснователят на Airbnb Браян Чески.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Съоснователят на Airbnb Браян Чески. Снимка: Архив Ройтерс

Airbnb излиза на печалба от 100 млн. долара през 2017 г. благодарение на нарастването на резервациите с около 150%, съобщават сайтът Recode и Financial Times, като се позовават на близки до компанията източници.

Междувременно тя обяви, че бившият ръководител на American Express Кенет Ченолт ще се присъедини към борда на директорите ѝ. Той ще бъде шестият член на борда на Airbnb наред с тримата съоснователи и двамата първоначални инвеститори. Привличането на Ченолт и солидната поредица от тримесечия на печалба откриват пътя към очакваното от мнозина първично публично предлагане на компанията за краткосрочни наеми през 2018 г., отбелязва Recode.

Airbnb постигна първото си тримесечие на печалба през 2016 г. благодарение на разрастването в Китай и прибавянето на допълнителни услуги, свързани с нови преживявания по време на пътуване.

Главният изпълнителен директор на Airbnb Браян Чески очертава „безграничен времеви хоризонт“ и пое ангажимент да „служим на всичките ни акционери“ в публично оповестено писмо. В писмото той заявява, че иска да изгради компания, която ще съществува не само в XXI, а също и в XXII век без да разкрива конкретни подробности как ще постигне това.

В последните 18 месеца Airbnb разшири дейността си отвъд настаняването в области като туристически обиколки с гид и намекна, че в бъдеще ще добави услуги като резервация на полети и коли под наем.

В писмото си Чески казва, че Airbnb ще продължи да се разраства в новите области и допълни, че очаква компанията да може да предложи на хората повече от възможност да спят в нечий дом.

Основният източник на приходи на Airbnb е комисионата, която платформата получава при резервация. Тя взема между 9 и 15% от всяка резервация. Според изчисления на Financial Times въз основа на данни за тримесечията през миналата година приходите на компанията надхвърлят 3,5 млрд. долара.

Airbnb се оценява на 30 млрд. долара, а сред инвеститорите й са General Atlantic и предприемачът Андерсен Хоровиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още