IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

A1 България получи допълнителни честоти за тестове на 5G

Започваме постепенно изграждане на 5G мрежата и ще тестваме приложения на нея, коментираха от компанията

12:05 | 01.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Телекомуникационният оператор A1 България е получил право да ползва за 6 месеца честоти в диапазона 3440 до 3540 Mhz за тестове на 5G. Това съобщи на събитие за журналисти Красимир Петров, директор “Конвергентна мрежа и услуги” в компанията.

“Започваме да изграждаме нашата 5G мрежа и да тестваме приложенията върху нея от днес”, коментира той. “Вече имаме първата работеща базова станция в България”.

В страната в момента се ползват 900 MHz, 1800 MHz и 2100 MHz честоти. По думите на Петров, за да се покрият стократните нараствания на трафика на данни, които се очакват, е нужен допълнителен спектър.

“Започваме постепенно изграждане на 5G мрежата и ще тестваме приложения на нея, за да сме сигурни, че работят перфектно. Необходимо ни е да придобием постоянен честотен ресурс за 5G, да имаме по-лесен разрешителен режим за изграждане на мрежата и да има масово навлизане на клиентските устройства”, посочи Петров.

По думите му е възможно да се стартира 5G на 3,5 GHz за локално покритие - градове или части от тях, за определени цели. За разгръщането на 5G мрежата на държавно ниво обаче ще са нужни и по-ниските честоти, които ще донесат и по-добро покритие и качество на услугата.

“Очакваме в края на тази и началото на следващата година да има по-масово устройства, поддържащи 5G. Сега започваме да изграждаме базови станции, с идеята през 2020 г. да можем да предлагаме определени услуги на определени места”, твърди Петров.

По данни на Ookla 49 държави са направили тестове на 5G досега. Около 15 държави пък са направили търговски старт на 5G мрежи и услуги в света.

А1 Group, част която е A1 България, придоби честоти за 5G в Австрия през март тази година, а до края на годината ще има своя първи покрит град - Гмюнд. През 2020 г. се очаква всички областни градове да имат 5G покритие, а до 2025 г. - да бъде покрита цялата държава.

У нас освобождаването на необходимите честоти за новото поколение мрежи все още не е факт. Решението е в ръцете на Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като честотите на този етап се държат от военните. Редица страни в Европа обаче вече предприеха действия и освободиха необходимите части от сектора, за да може 5G да стане факт по-скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още