Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Comcast отново надцака Fox за Sky

След бързи оферта и контраоферта битката за европейския телевизионен оператор отново се разгорещи

Comcast отново надцака Fox за Sky

Снимка: Ройтерс

Битката за контрола над европейския платен телевизионен гигант Sky PLC се разгорещи в сряда, след като 21st Century Fox увеличи офертата си и кабелната компания Comcast Corp. бързо се противопостави по-късно през деня. Това представлява поредната размяна на удари в трансатлантическата медийна сделка, пише The Wall Street Journal.

Comcast повиши офертата си за Sky до 14,75 лири на акция, оценявайки компанията на 34 милиарда долара. Това представлява премия от 5% над офертата, която Fox обяви по-рано в сряда и с 18% над по-ранното предложение на Comcast. Comcast съобщи, че последната ѝ оферта е препоръчана от независимите директори на Sky.

Fox вече притежава 39% от Sky и се опитва да консолидира собствеността си. По-рано в сряда Fox покачи офертата си за закупуване на останалата част от компанията с повече от 30% до 14 паунда за акция, оценявайки Sky на 32,5 млрд. долара.

Борбата за Sky може да засегне по-широката борба между Comcast и Walt Disney Co. за  придобиването на по-голямата част от развлекателните активи на Fox. В зависимост от това как ще приключи търгът за Sky, Comcast може да реши да съсредоточи усилията си върху европейския оператор и да се откаже от активите на Fox, казва човек, запознат с въпроса.

Fox пусна за продажба развлекателните си активи, включително студиото за холивудски филм и телевизия, регионални спортни мрежи и дял в компанията за поточно предаване на видео Hulu. Тази сделка ще включва и дела ѝ в Sky, както и други международни активи.

Още по темата

Disney в момента води в тази битка за активите на Fox, след като постигна споразумение да плати 71 млрд. долара в брой и акции, надминавайки предложението от 65 милиарда долара на Comcast.

Ролята на Панела за поглъщане на Обединеното кралство, регулаторен орган, който ръководи вземането на корпоративни сделки, създава необичайна динамика във войната за наддаване за Sky. Тъй като "Дисни" и "Комак" оферират по-високо за пакета от активи на "Фокс", внушителната стойност на "Скай" също се повишава, принуждавайки двете страни да повишат офертите си за Sky.

Ролята на Панела по поглъщания на Обединеното кралство, регулаторен орган, който надзирава сключването на корпоративни сделки, създава необичайна динамика във войната за наддаване за Sky. Докато Disney и Comcast оферират все по-високо за пакета от активи на Fox, внушителната стойност на Sky също се повишава, принуждавайки двете страни да повишат офертите си за оператора.

„На практика залагаш срещу себе си“, казва човек, запознат с въпроса.

Панелът можеше да принуди Fox да повиши допълнително офертата си въз основа на изчисление на стойността на акциите на Sky, получени от офертата на Disney. Органът заяви, че ще вземе отношение по въпроса, но не поясни кога.

Действията на Comcast по сделката със Sky отчасти се дължат на сроковете на регулаторните органи на Обединеното кралство, информира The Wall Street Journal. Очаква се компанията да формализира офертата до петък, като е доста вероятно тя да се повиши.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
БАКБ и Vivacom ще правят съвместно дружество за мобилни разплащания