Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Huawei: Решението на Великобритания е „ход назад“

Според компанията бъдещето ѝ в Обединеното кралство се политизира

Huawei: Решението на Великобритания е „ход назад“

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Huawei Technologies излезе с официална позиция във връзка с решението на британското правителство от вчера да забрани на мобилните доставчици в страната да купуват ново 5G оборудване от Huawei след края на тази година, а до 2027 г. да отстранят цялото 5G оборудване на компанията от своите мрежи.

От Huawei разпространиха официално изявление на Едуард Брюстър, ръководителя на Huawei UK, британското звено на компанията, в което той посочва, че решението е разочароващо и е лоша новина за всеки притежател на мобилен телефон в Обединеното кралство. Според него случващото се заплашва да забави дигиталното развитие на страната, а освен това може да увеличи сметките и да задълбочи цифровото разделение.

Брюстър оценява действията на британските власти като „ход назад“ вместо фокусът да пада върху технологичния напредък. От Huawei призовават правителството да преразгледа вчерашното си решение.

„Оставаме уверени, че новите американски ограничения не биха повлияли на устойчивостта или сигурността на продуктите, които доставяме на Обединеното кралство“, посочва Брюстър. „За съжаление, бъдещето ни във Великобритания се политизира, като става въпрос за търговската политика на САЩ, а не за сигурността“.

Припомняме, че през последната година Съединените щати водят търговска война с Китай, а Huawei се озова в центъра на събитията, след като Вашингтон обяви, че телекомуникационното оборудване на фирмата е ползвано за събиране и изпращане на информация към Пекин.

Още по темата

В рамките на последните месеци САЩ засилиха натиска си върху своите международни съюзници, настоявайки те да ограничат използването на оборудване на Huawei за следващото поколение мрежови технологии.

Първоначално Великобритания заяви, че ще допусне Huawei само в периферните части на мрежата си, но вчера взе значително по-тежко решение, с което рискува да си навлече гнева на Пекин.

„През последните 20 години Huawei се фокусира върху изграждането на по-добре свързана Великобритания. Като отговорен бизнес ще продължим да подкрепяме клиентите си, както винаги сме го правили. Ще направим задълбочен анализ на днешното решение и неговото влияние върху нашия бизнес тук и ще обсъдим с правителството на Обединеното кралство, как можем да продължим да допринасяме за една по-добре свързана Великобритания“, допълва Брюстър.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 4498   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Шведски съд попари надеждите на Huawei да се завърне в Швеция