IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telefonica отчете рекордно ниска оперативна печалба в края на 2014 г.

Испанският телеком отписа активи за 2,8 млрд. евро в свое венецуелско звено

16:41 | 25.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Telefonica отчете рекордно ниска оперативна печалба в края на 2014 г.

Telefonica SA оповести най-ниската си оперативна печалба за четвъртото тримесечие от повече от десет години след отписване на активи в свое венецуелско звено, превръщайки се в поредния чуждестранен инвеститор, засегнат от разпадащата се местна икономика.

Оперативната печалба на базираното в Мадрид дружество спадна с 36 на сто до 3,19 млрд. евро, изключвайки лихвите и амортизациите. Венецуелското звено има загуба от 915 млн. евро, което накара Telefonica да отпише 2,8 млрд. евро от стойността на активите си там след преминаването към по-ниския обменен курс.

Най-големият инвеститор в Европа в областта на латиноамерикански телекомуникации залага много на региона, който носи близо 50% от приходите на дружеството. В момента Telefonica работи по приключване на сделката на стойност 9 млрд. долара за придобиване на бразилския доставчик на широколентови услуги GVT от Vivendi SA. Испанската компания води и ексклузивни преговори за продажбата на дела си в британския оператор O2 в Хонконг на Hutchison Whampoa Ltd.

Общите приходи на Telefonica за четвъртото тримесечие спаднаха с 14 на сто до 12,4 млрд. евро. Нетната печалба пък се сви с 90 на сто на 152 млн. евро.

Въпреки лошия финансов резултат компанията увеличи прогнозата си за приходите с повече от 7 на сто през тази година. Маржът на оперативната печалба преди амортизации пък вероятно ще се свие с около 1 пр. пункт преди да се стабилизира през 2016 г. Дружеството планира да предложи 75 на сто дивидент за 2015 г. – без промяна спрямо 2014 г.

Въпреки колебливия отчет книжата на компанията се търгуват с ръст от 1,71 на сто до 13,80 евро за брой на борсата в Мадрид в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още