IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Хийтроу" отчете през март най-високия трафик от началото на пандемията

4,2 млн. пътници са преминали през лондонското летище през месеца, което е над седемкратен скок спрямо броя им година по-рано

15:12 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Лондонското летище "Хийтроу" планира да ускори темпа на наемане на нови служители "възможно най-бързо", след като броят на пътниците скочи миналия месец до най-високото равнище от началото на пандемията.

4,2 млн. пътници са преминали през аерогарата през март, което е над седемкратен скок спрямо броя им година по-рано, съобщиха от летището в понеделник, цитирани от Bloomberg.

"Хийтроу", някога най-натовареното летище в Европа, бърза да наеме 12 хил. нови служители, за да отговори на търсенето, след като Обединеното кралство отмени ограниченията за пътуване. От аерогарата заявиха, че очакват летният сезон на пътуванията да се доближи до пика си от 2019 г.

Бързото увеличаване на пътуванията оказва натиск върху "Хийтроу" и други летища след две години прекъсвания на бизнеса. Британските летища и авиокомпании изпитват затруднения да се справят с увеличените обеми в навечерието на Великденските празници, след като съкратиха персонала по време на пандемията.


Най-натоварените летища в Европа през 2019 - 2021 г.

Недостигът на гориво и противоречиви масови съкращения в P&O Ferries Ltd. увеличиха задръстванията. Корабите на компанията, които се движат между Дувър и Кале, Франция, остават без работа вече близо месец.

Около 34% от полетите на EasyJet Plc бяха забавени в неделя по данни на сайта FlightAware, а служители очакват повече опашки на летищата по-късно тази седмица. Нискотарифният превозвач трябваше да отмени полети поради вълната от заразени с Covid-19 сред персонала, а British Airways също превантивно съкрати графика си заради технологични проблеми и недостиг на служители. Въпреки това според FlightAware 31% от полетите на компанията са били забавени в неделя.

Силното търсене през март е предизвикано от летовници от Обединеното кралство, заминаващи в чужбина, посочват от "Хийтроу". Туристическите и бизнес пътуванията в страната остават на ниски нива заради Covid и изискването за чуждестранните посетители да бъдат тествани, преди да се върнат у дома.

От летището предупредиха, че все още не е ясно дали скокът в търсенето е устойчив, тъй като войната в Украйна, високите цени на горивата и вероятността от нови варианти на коронавируса замъгляват средносрочните перспективи. "Хийтроу" заяви, че преразглежда прогнозите си и ще предостави актуализация по-късно този месец.

"Фантастично е да видим как летището се завръща към живот след две години", казва главният изпълнителен директор Джон Холанд-Кей, цитиран в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още