Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Валутен пазар

Инвеститорите в британски лири стават неспокойни

Много инвеститори очакват Брюксел и Лондон да сключат сделка, което прави британската валута уязвима за всякакви пречки

Инвеститорите в британски лири стават неспокойни

Снимка: Bloomberg

Търговците на британски лири се подготвят за раздвижване, тъй като търговските преговори между Великобритания и Европейския съюз достигат до важен момент.

Валутата претърпя най-големия спад от близо три седмици, след като главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че сделка не е сигурна. Относителните разходи за хеджиране срещу по-слаб паунд се изкачиха до почти седеммесечен връх, пише Bloomberg.

Търговците стават неспокойни, тъй като крайният срок за постигане на споразумение до 31 декември наближава. Много инвеститори очакват двете страни да сключат сделка, което прави валутата уязвима за всякакви пречки, които могат да се появят пред това предположение.

„Досега не сме виждали подобен ход в двойката паунд /долар, като пазарът игнорира повечето негативни коментари през последните седмици“, коментира Джордан Рочестър, валутен стратег в Nomura International Plc.

По думите на Барние трите основни пречки пред търговската сделка с Великобритания остават нерешени: равни условия за бизнеса, достъп до британските риболовни води и начинът, по който ще се прилага цялостното споразумение.

Паундът поевтиня с 0,9% до 1,3304 долара, удължавайки загубите, след като The Times съобщи, че Франция настоява да не се сключва сделка, ако Великобритания няма да направи компромис.

Още по темата
 Минути след 20:30 ч. британската валута се разменя за 1,3357 долара.

Инвеститорите се подготвят за по-голяма турбуленция, като разходите за защита от внезапни движения в паунда през следващата седмица се покачват до най-високите нива от средата на ноември.

„Вероятно е справедливо да се каже, че пазарът подценява риска да няма сделка, а паундът е все по-труден за търговия“, каза Стивън Инес, главен пазарен стратег в Axi.

Всички наблюдатели на Brexit са свикнали с критичните срокове по преговорите, които продължават и след изтичането им. Тази седмица обаче може да е различна. Има множество признаци, които предполагат, че сделка може да се постигне през следващите няколко дни. Политици и длъжностни лица от двете страни казват, че нещата вървят към развръзка. Многобройни фигури от ЕС посочват, че ако не се стигне до сделка тази седмица, процесът по ратификация на търговското споразумение ще се усложни.

Запознати с позицията на ЕС заявиха, че преговарящите се опитват да избегнат варианта разговорите да продължат и през следващата седмица, за да им попречат да окажат влияние върху подготовката за срещата на върха на ЕС.

„Съобщение за пробив може да тласне паунда нагоре с поне 1% до над 1,35 долара“, каза Нед Румпелтин, ръководител на валутни стратегии в Toronto-Dominion Bank в Лондон.

Според него пандемията вреди на британската икономика повече и съвсем скоро пазарът ще пренасочи вниманието си към по-важни дълготрайни фактори.

Очаква се паундът да отслабне с около 6% до 1,25 долара, ако Великобритания и Европейският съюз не успеят да постигнат търговско споразумение, според проучване на Bloomberg сред девет стратези миналия месец. Стивън Бароу, ръководител на валутната стратегия в Standard Bank, каза, че сделката ще подкрепи паунда, но перспективите не изглеждат добри.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от