Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Валути и суровини

Остава ли златото защита срещу инфлацията?

Инфлацията ще се усети през втората половина на 2021 г. и благородният метал ще има попътен вятър, смята Цветослав Цачев

Остава ли златото защита срещу инфлацията?

Снимка: Архив Ройтерс

Златото има бъдеще като инвестиционен инструмент. Цената му ще расте, когато парите се обезценяват поради ограничения добив или растящото търсене за инвестиции и бижута. Тази комбинация от фактори ще се засилва през следващата година, но инвеститорите по света ще продължават да гледат към златото като към основен актив и защита от инфлация. Това прогнозира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.

Още по темата

Хиляди години златото беше пари. Преди няколко десетилетия ценният метал остана като пари само в балансите на централните банки, а по-късно дори някои от тях се отказаха от златните си резерви.

„Приложението му днес не се е променило съществено спрямо това, което виждаме за последните сто години. Златото е важен елемент за електрониката и бижутерията, но и най-използваната суровина за инвестиции“, коментира експертът.

Той посочва, че през последната година има значително обезценяване на парите спрямо златото. „Цената му се покачва заедно с икономическите рискове, страховете от инфлация и парите, които създават централните банки. Някои хора харесват златото, защото има история. А други – защото не харесват настоящето развитие на глобалната икономика – дефицити, дългове и печатане на пари“, смята инвестиционният консултант.

Страхувате ли се от инфлация

„Не такава, каквато видяхме през 1996 г., а онези 5-10 или дори 15%, които бавно изяждат покупателната способност на спестяванията с времето. В България видяхме подобна инфлация през 2007 г., но растежът на икономиката и доходите бяха високи, така че негативните ефекти не се усетиха толкова силно“, посочва Цачев.

Той напомня, че тогава цените на активи като недвижимите имоти се покачиха бързо и това беше положително за благосъстоянието на хората.

„САЩ в началото на 80-те години на миналия век също преживя период на двуцифрен процент инфлация“, дава пример Цветослав Цачев и напомня, че никой не говори с добро за това време, когато лечението на проблема беше да се покачат лихвите до много високи нива.

По думите му оттогава, през изминалите 40 години, се наблюдава успоредно понижение на лихвените проценти и инфлацията, с което се създадоха условия за икономически растеж поради достъпа до все по-евтин кредит.

Анализаторът посочи, че това е продължило до момента, когато лихвите стигнаха дъното и много икономисти, политици и банкери започнаха да проучват възможността от отрицателните им нива, за да продължи този лесен икономически възход.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
1
 
1
 
15
Nemezanimavai до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Докторе,май не сте си пили хапчетата! Как ще сравните среброто с златото като и двата метала се използват за различни цели.
Също така злато се намира в пъти по трудно!!
1
 
2
 
14
dikens15 до: Грую Груев
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Така е, и аз се сещам за такива поговорки, когато ти чета “смислените” постове !!!
1
 
2
 
13
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Що ли ми се струва, че ти си от “тарикатите” дето едно говорят, а друго правят в живота?!! Колкото и да се напъваш, не можеш ме излъга мъ ршо!!!
1
 
1
 
12
dikens15 до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Той го е осмислил хубаво какво е написал, ама ти дали си осмислил ???
1
 
5
 
11
Грую Груев до: khao
преди 3 месеца
Мда, винаги е имало глупци, то си е казано - не можеш да поиш прасета с кладенчова вода, те си искат помийката и това си е :)

Още от Валути и суровини
Кога ще има инвестиционно решение за газовия терминал край Александруполис?