IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се сгромолясат ли плановете на Google за връщане в Китай

В петиция служителите настояват за „контрол, прозрачност и отговорност" от компанията

10:26 | 17.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

След като станаха ясни плановете на Google за пускане на цензурирана търсачка за Китай, служителите на американската технологична компания очакват повече прозрачност от работодателя си.

Във вътрешнофирмена петиция, с която разполага агенция Ройтерс, те изискват „контрол, прозрачност и отговорност" от Google.

Google не е близо до стартирането на приложение за търсачки в Китай, заяви главният изпълнителен директор на среща в четвъртък, според Ройтерс, след като служителите на звеното на Alphabet Inc призоваха за по-голяма прозрачност и надзор на проекта.

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай е заявил пред персонала, че макар развитието да е на ранен етап, предоставянето на повече услуги в най-гъсто населената държава в света е в унисон с глобалната мисия на Google.

Надявайки се да получи одобрение от китайското правителство за предоставяне на услуга за мобилно търсене, компанията планира да блокира някои уебсайтове и думи за търсене, съобщи Ройтерс по-рано през този месец, цитирайки неназовани източници.

Дали компанията може да пусне търсачка или ще стартира този бизнес в Китай "е много неясно", казва Пичай. „Екипът вече е на етап проучване и мисля, че те изследват много възможности", допълни той.

За проекта стана ясно в началото на месеца. Той е напреднал повече след декемврийска среща между главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и високопоставен представител на китайското правителство.

Изрази за човешките права, демокрацията, религията и мирните протести ще са сред тези, които бъдат поставени в черния списък на търсачката. Според The Intercept американският гигант вече е представил пълния списък на властите в Китай. Финалната версия трябва да бъде пусната в следващите 6 до 9 месеца, очаквайки одобрение от китайското правителство. 

Малко по-късно последва и реакция от Китай. Google е добре дошла да се върне в Китай, но само ако се съобразява със закона. Това става ясно от ново изказване, публикувано в държавния вестник People’s Daily. Според изданието излизането от китайския пазар е било „огромна грешка, която позволила на компанията да пропусне златни шансове“ за развитие.

Оповестяването на тайните усилия е притеснило някои служители на Google и организации за защита на правата на човека. Те се опасяват, че съгласявайки се с исканията за цензура, Google ще потвърди забраната на Китай за свободно изразяване и ще наруши клаузата "не бъди зъл" в кодекса за поведение на компанията.

Стотици служители призоваха компанията да осигури повече „прозрачност, надзор и отчетност", става ясно от вътрешната петиция. След отделна петиция през тази година Google обяви, че няма да поднови проекта си за подпомагане на американската армия при разработването на технология за изкуствен интелект за безпилотни дронове.

Петицията за Китай пояснява загрижеността на служителите, че проектът, наречен Dragonfly, „ясно показва", че етичните принципи, които Google изведе по време на дебата за дроновете, явно „не са достатъчни".

„Ние спешно се нуждаем от повече прозрачност, място на масата за преговорите и ангажимент за изчистване и отваряне на процесите: служителите на Google трябва да знаят какво създаваме", се казва в документа.

Засега  Google отказва да коментира темата.

Ръководителите на компанията не са коментирали публично Dragonfly, а техните забележки по време на срещата в компанията са първите им изказвания за проекта, след като подробностите за него излязоха в медиите.

Служителите са поискали от Google да създаде група за преглед на работната етика със служители, класифицирани като длъжностни лица, да назначават омбудсмани, които да предоставят независим преглед и да публикуват вътрешнофирмени оценки за проекти, които повдигат сериозни етични въпроси.

Пичай е казал на служителите си: „Ние определено ще бъдем прозрачни, когато се доближим действително до план за действие" на Dragonfly. Той е отбелязал, че компанията защитава информацията за някои проекти, при които споделянето на данни твърде рано може да "предизвика проблеми".

Трима бивши служители, занимаващи се с предишните проекти на Google в Китай, заявиха пред репортери, че сегашното ръководство може би смята предлагането на ограничени резултати от търсенето в Китай като по-добро решение, отколкото да не предоставя никаква информация.

Същата причина накара Google да влезе в Китай през 2006 г. След ескалиращ спор с регулаторите през 2010 г., който бе последван от кибератака на идентифицирани като държавно подкрепяни хакери срещу Google и други големи американски фирми, концернът напусна страната.

Бившите служители обаче се съмняват, че китайското правителство ще приветства Google. Китайски служител, който е отказал да бъде назован, заяви пред Ройтерс този месец, че е „много малко вероятно" Dragonfly да бъде пуснат в Китай тази година.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още