IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu отчете първата си загуба като публична компания

Китайският гигант е изправен пред множество предизвикателства

12:03 | 17.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският интернет гигант Baidu отчете загуба за първи път, откакто стана публична компания през 2005 г. Най-голямата китайска онлайн търсачка в момента се бори с промените на местния си пазар и със забавянето на икономиката на страната, което повлия на резултатите, пише Bloomberg.

Нетната загуба достигна 327 млн. юана (47,5 млн. долара) за тримесечието, завършило през март, в сравнение с очакваната от анализаторите загуба за 187,5 млн. юана.

Базираната в Пекин компания също така прогнозира приходи от продажби под оценките на анализаторите и обяви, че Хайлон Сян – ветеранът, който управлява нейния бизнес с търсачки, е напуснал. Американските депозитарни разписки на Baidu понижиха стойността си с над 7% по време на следборсовата търговия.

Baidu се бори на няколко фронта. Забавянето на китайската икономика оказва натиск върху рекламните ѝ приходи, а бизнесът с десктоп търсачки губи потребители заради навлизането на смартфоните. Въпреки че дава милиарди за нови технологии – от изкуствен интелект до автономни коли, най-спешната нужда на Baidu е да привлече по-младите потребители в своите приложения, така че приходите от реклама да продължат да растат. Конкурентите като Bytedance вече печелят рекламодатели с продукти, вариращи от нюзфийдове до приложения за кратки видеа.

"Изглежда сякаш Baidu е изправена пред множество предизвикателства, в допълнение към макроикономическата слабост“, коментира Алиша Яп, анализатор в Citigroup.

Приходите на компанията са нараснали с 15 на сто до 24,1 млрд. юана, което е малко под очакваните 24,3 млрд. юана. Baidu заяви, че приходите за тримесечието, завършващо през юни, ще бъдат между 25,1 и 26,6 млрд. юана, т.е. с 14% под прогнозата на анализаторите.

Baidu е сляла мобилния си бизнес с този за търсачки, а Шен Доу е повишен, за да оглави комбинираното звено, посочва председателят Робин Ли в писмо до служителите, изпратено след обявяването на резултатите. Бордът е одобрил нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. долара.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още