IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Delivery Hero става мажоритарен акционер в Glovo

Сега германският концерн държи 44% от испанската компания, чиято оценка възлиза на 2,3 млрд. евро

10:37 | 01.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на германския концерн в Берлин. <em>Снимка: EPA/HAYOUNG JEON</em></p>

Централата на германския концерн в Берлин. Снимка: EPA/HAYOUNG JEON

Германската компания за доставки на храна Delivery Hero е закупила допълнителен дял от 39,4% в Glovo. Delivery Hero заплаща дела си с акции и по този начин става мажоритарен акционер в испанския си конкурент Glovo.

От няколко години насам Delivery Hero е акционер с дял и в момента държи 44%. Общата оценка на испанската компания за доставки по домовете възлиза на 2,3 милиарда евро.

„Delivery Hero и Glovo се допълват взаимно със своя задълбочен опит в областта на доставките и географския си обхват. Двете компании са обединени от общата си страст към многокатегорийните доставки и бързата търговия, както и от визията си за индустрията. Delivery Hero и Glovo са членове основатели на European Purpose Project и водят европейския дискурс за бъдещето на работата с платформи“, се казва в прессъобщението.

Приключването на сделката подлежи на определени обичайни условия и регулаторни одобрения, включително разрешение за контрол върху сливанията в няколко държави, и се очаква да се осъществи през второто тримесечие на 2022 г. След приключването на трансакцията Glovo ще продължи да оперира със съществуващата си марка и платформа под ръководството на настоящия си управленски екип, ръководен от двамата си основатели, които ще останат инвеститори в Glovo. Заедно с Delivery Hero те ще използват споделени технологии за по-нататъшно подобряване на ефективността и ускоряване на разработването на продукти.

J.P. Morgan е действал като финансов съветник на Delivery Hero, а Cuatrecasas е бил правен съветник на германския купувач, докато Morgan Stanley е действал като финансов съветник, а Latham & Watkins - като правен съветник на акционерите продавачи. Uría Menéndez е била кантората - юридически съветник на Glovo.

Очаква се консолидация на пазара за доставка на храна, тъй като бумът, свързан с пандемията, започва да отшумява и компаниите се стремят да коригират операциите си.

В същото време Европейската комисия (ЕК) обяви проект на правила в началото на декември, за да даде право на служителите на онлайн платформи, като Delivery Hero например, да получават различни обезщетения.

Delivery Hero развива дейност в 50 държави по света. През юни компанията започна да разпространява бранда си Foodpanda в Берлин, а след това – и в други градове.

Групата също така заяви в сряда, че ще напусне пазара в Япония, на който влезе през септември 2020 г., през първото тримесечие на 2022 г., за да се съсредоточи върху растежа на други пазари и ниши, особено в областта на бързата търговия.

През май 2021 г. испанската Glovo, която навлезе на българския пазар едва през март същата година, обяви серия от отделни сделки за придобиване на някои от компаниите в групата на Delivery Hero, друга от водещите в света локални платформи за доставка, в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Glovo купи компанията foodpanda в Румъния и България, компанията Donesi в Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, и компанията Pauza в Хърватия, в сделка на обща стойност 170 милиона евро. В отделна сделка Glovo обяви наскоро, че е постигнала съгласие за придобиването на Ehrana, местна компания за доставки в Словения, за необявена сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още