IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира засилена регулация на интернет сектора

Органът по конкуренцията SAMR публикува цял куп регулаторни предложения във вторник, с които цели да сложи край на нелоялната конкуренция

18:39 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайското правителство продължава да засилва контрола си върху оценяваната на милиарди долари технологична индустрия. Органът по конкуренцията SAMR публикува цял куп регулаторни предложения във вторник, с които цели да сложи край на нелоялната конкуренция и неконтролираната обработка на данни. Ходът предизвика срив на фондовия пазар и повлече надолу акциите на корпорации като Alibaba, Tencent, Bilibili и Meituan.

След години, в които технологичният сектор в азиатската страна се радваше на свободно развитие,  от известно време правителството на Пекин затяга правилата. По отношение на пазарната злоупотреба и нарушенията на правата на потребителите вече са наложени високи санкции и се обещават допълнителни стъпки.

Сега регулаторният орган планира  компаниите да нямат право да използват данни или алгоритми, за да насочват трафика на данни или да оказват влияние върху решенията на потребителите. Освен това следва да се предотврати разпространението на подвеждаща информация от компании към техни конкуренти с цел да ги направи да изглеждат зле.

Агенцията също така е насочена към маркетингови кампании, насочени към фалшиви отзиви или оценки. Това би могло да затрудни живота на пазарите за електронна търговия и видео портали, казва анализаторът Майкъл Норис от консултантската фирма AgencyChina.

Обществеността може да подаде коментари по промените до 15 септември. Нови правила за защита на критичните за системата инфраструктури ще бъдат въведени още на 1 септември. Междувременно стана известно и че правителството е придобило по-малки дялове в две важни технологични компании, собственика на TikTok ByteDance и китайския вариант на Twitter Sina Weibo.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още