Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Берлинската компания за иновации launchlabs открива офис у нас с местен партньор

Предприятието с DesignThinking.bg ще управлява проектите на компанията в цяла Централна и Източна Европа

Берлинската компания за иновации launchlabs открива офис у нас с местен партньор

Снимка: launchlabs София

Българската компания за дизайн мислене DesignThinking.bg обединява сили с международната компания за бизнес иновации и организационна трансформация launchlabs, която е базирана в Берлин. Двете заедно създават съвместно предприятие launchlabs София, което ще служи като регионален офис и ще обслужва приоритетно клиенти в Централна и Източна Европа. Това разкри пред Investor.bg Елина Желева, управляващ партньор и директор на launchlabs София и основател на DesignThinking.bg

Начело на новата организация застава самата Желева, а в борда е основателят и управляващ партньор на launchlabs Берлин Саймън Блейк.

“Разполагаме с ексклузивни права върху Централна и Източна Европа. Всички клиенти, които стигат до компанията и са базирани в региона, ще бъдат обслужвани от нас. Нямаме ограничения само върху този регион, а можем да работим и на глобално ниво”, коментира Елина Желева.

Идеята за съвместния бизнес се ражда преди две години – около година, след като двете компании започват да си партнират.

“Преди три години launchlabs поискаха да им помогнем за по-голям клиент. Така започнахме да работим заедно на проектна база. По средата на този процес те разкриха, че искат да разширят бизнеса си и да отворят нови офиси в Източна Европа и други места по света”, посочва Желева, допълвайки, че формалната подготовка за основаването на новата компания е отнела между 5 и 6 месеца.

Българската страна притежава мажоритарен дял в съвместното предприятие. Стойността на сделката не е обявена официално, но по думите на Елина Желева една четвърт от сумата е инвестирана в новия офис. Студиото, което ще включва място за обучения и шоурум, се намира в София.

“Благодарение на партньорството ни и добрата ни работа, мястото на новия офис на launchlabs е София”, коментира Желева. Другите офиси на launchlabs са в Берлин, Базел и Бангалор, но компанията обмисля експанзия в Япония и Съединените щати.

От българското звено оценяват сделката като възможност за разширяване на бизнеса, ескпертизата и достъп до по-голямо ноу-хау.

“В последните години много се бяхме фокусирали върху дизайн мисленето като основна методология, с леки отклонения в посока дизайн на услуги, бизнес моделиране. Launchlabs имат капацитет в много повече методологии, които отиват и в посока имплементация. Чрез тази нова компания към нас идва ново ноу-хау и нови клиенти”, твърди Желева.

Екипът на DesignТhinking.bg се запазва, но ще се разраства поетапно в рамките на новото предприятие. Студиото иска да наеме още 4-5 души до края на 2020 г., основно с експертиза в имплементирането на иновативни проекти и организационни трансформации.

Новото регионално студио обогатява и портфолиото си от предлагани услуги. Ще се предлагат нови обучителни формати, нови модули в работата по иновативни проекти и няколко изцяло нови услуги.

До момента 25% от приходите на DesignThinking са идвали от български компании, а около 50% - от международни с представителство в България. Останалите 25% са свързани с работа извън България. Всички клиенти вече са прехвърлени към новата организация.

“Имаме само 2-3 договора, които ще продължат, защото имаме какво да довършим. Клиентите, с които имаме рамкови договори, са прехвърлени към новото дружество”, обясни Желева.

По думите ѝ launchlabs София има пълна свобода да реши дали да отвори нов офис в региона. “Не изключвам да гледаме към Северна Македония, Сърбия, съседните страни. Големите също са ни интересни, като Румъния, но всичко с времето си”, коментира Желева.

Сред портфолиото от клиенти на DesignThinking.bg се нареждат ING, RaiffeisenBank, UniCredit, SocieteGenerale, Telenor, A1, Vmware, Ubisoft, Konica Minolta. От миналата година компанията се радва на съвместна работа и с изцяло български компании в лицето на издателство Сиела и компанията за доставки Еконт. Фокусът досега е падал предимно върху международни организации, които имат представителства в България.

“Те са най-зрели за нашето портфолио, защото в компаниите им майки темата за дизайн мисленето е много актуална”, твърди Желева. Според нея работата на launchlabs в София ще насърчи и другите агенции в областта у нас да се развиват в нови посоки.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
​Зоуи Салдана: Не можем да печелим от планетата, без да се грижим за нея