IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харви Уайнстийн – виновен, но не по всички обвинения

Засега той е оправдан по най-тежките обвинения - за хищническо сексуално посегателство и още по-сериозно обвинение в изнасилване

13:40 | 25.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Почти две години след като бе положено началото на движението #MeToo с обвинения срещу Харви Уайнстийн, американски съд призна бившия холивудски магнат за виновен в сексуални престъпления.

Дванадесет съдебни заседатели осъдиха 67-годишния продуцент в рамките на зрелищно съдебно следствие във Върховния съд в Ню Йорк на петия ден от обсъжданията си в понеделник заради две изнасилвания и сексуални посегателства над две жени. Той обаче не беше признат за виновен по двете най-сериозни обвинения в „хищническо сексуално посегателство“ и в още по-тежко обвинение в изнасилване.

Уайнстийн е заплашен от затвор от до 25 години. Той прие решението безстрастно. Според адвоката му Артър Айдала той е заявил: „Аз съм невинен. Как може да се случи нещо подобно в Америка?".

Уайнстийн беше отведен в белезници от съда. Той трябва да остане в затвора до прочитането на присъдата на съдия Джеймс Бърк на 11 март. Противно на първоначално планираното, в понеделник следобед (местно време) той не беше отведен в известния затвор Рикърс Айлънд на остров край Ню Йорк, а в болница.

Той се е оплаквал от болки в гърдите и е трябвало да бъде прегледан за високо кръвно налягане, съобщават американски медии, позовавайки се на екипа на Уайнстийн. След прегледите обаче той трябва да бъде отведен в затвора.

Адвокатите на Уайнстийн обявиха, че ще обжалват решението. Например те могат да оспорят ролята на съдебните заседатели или съдии и да представят процедурата като предубедена.

Обвиненията срещу Уайнстийн, публикувани през есента на 2017 г. от New York Times и списание New Yorker и по-късно увенчани с наградата „Пулицър“, дадоха началото на движението #MeToo. По цял свят много жени, а също и някои мъже, разпознаваха своите собствени истории в тези на жертвите на Уайнстийн и започнаха да ги събират под лозунга "MeТoo" ("аз също"). Спектърът варираше от глупави шеги, недобросъвестно поведение и злоупотреба с власт до продължило с години насилие.

Мощното движение срещу злоупотребата с власт, срещу насилието над жените и за равенството се разрасна извън интернет с кампанията TimesUp. То достигна и до краищата на много браншове и общества, а редица популярни личности загубиха работата си - като комика Луис Си Кей (през 2017 г. става един от многото американски звезди, обвинени в сексуални посегателства покрай движението MeToo) или актьора Кевин Спейси.

Актьорът комик Бил Козби, който бе вкаран в затвора за сексуални посегателства от 2018 г., е единственият осъден от ерата на MeToo. Обществените обвинения срещу него започнаха години преди скандала с Уайнстийн.

В рамките на няколко месеца през 2018 г. срещу Уайнстийн бяха повдигнати три обвинения - за случаи на насилие през 2004 г., 2006 г. и 2013 г., като първото бе отхвърлено от съда. През декември 2019 г. Уайнстийн и фалиралата му компания постигнаха споразумение за 25 млн. долара с десетки жени, обвинили го в тормоз. А в понеделник прокуратурата в Лос Анджелис съобщи за нови обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още