Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Китайският Starbucks подаде документи за IPO

Според Bloomberg News китайският еднорог възнамерява да набере около 300 млн. долара по време на предлагането

Китайският Starbucks подаде документи за IPO

Снимка: Ройтерс

Бързо растящият китайски конкурент на Starbucks – Luckin Coffee, се насочва към фондовия пазар в Ню Йорк. Специалистът по кафето е подал в понеделник документи за първично публично предлагане (IPO) до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ (SEC). Обемът на емисията и броят на акциите, които ще бъдат издадени, остават неразкрити засега. 

Още по темата

Според депозираните в SEC данни обемът трябва да е 100 млн. долара, но това обичайно е просто застраховка на компаниите. Credit Suisse и Morgan Stanley ще съпътстват IPO-то.

По данни на Bloomberg News китайският еднорог възнамерява да набере около 300 млн. долара по време на предлагането. През миналата седмица Luckin успя да набере 150 млн. долара от BlackRock и други инвеститори при оценка от 2,9 млрд. долара.

Luckin Coffee се разраства бързо и възнамерява да изпревари Starbucks като най-голямата верига кафенета в Китай през тази година, ако това е възможно. Младата компания планира да открие 2500 магазина само през тази година, а след това да експлоатира повече от 4500 обекта. Starbucks има повече от 3600 обекта в Народната република и също се разширява.

Още по темата

Luckin Coffee е официално основана в началото на 2018 година. Така компанията не успява да поеме по пътя към фондовата борса в Хонконг, защото за листване там са нужни финансовите резултати за три години назад.

През миналата година Luckin Coffee съобщи за загуба от 120 млн. долара. Сред собствениците на компанията е и сингапурският държавен фонд GIC Pte и China International Capital Corp. 

Компанията ще е изправена пред трудна битка срещу Starbucks, която влезе в Китай преди 20 години и доминира на пазара с повече от 50% пазарен дял според Euromonitor. Luckin има дял от 2,1% през 2018 г. Starbucks има повече от 3700 търговски обекта в страната и се разширява с главоломна скорост, като отваря нов обект на всеки 15 часа. Целта ѝ е да има 6000 обекта в Китай до 2023 г.

Надпреварата между двамата играчи направи Китай най-бързо развиващият се пазар и вторият по големина сред над 50-те страни, в които оперира Starbucks.

Китай може да се превърне във все по-важен пазар за търговците на кафе поради все още ниското потребление на напитката в страната и увеличаването на доходите на средната класа, писаха анализаторите от Bloomberg Intelligence през януари. Очаква се потреблението на кафе да нарасне с около 3% на година до 2023 г., показват данни на Euromonitor.

Luckin се опитва да привлече служителите в градските офиси, които не се нуждаят от големите плюшени пространства, предлагани от Starbucks, като се фокусира върху удобството и достъпността. Много клиенти първоначално са били привлечени от веригата за кафе чрез безплатните ѝ ваучери, а компанията планира да продължи да инвестира сериозно в отстъпки и сделки. Тя също така приоритизира доставките и сключи партньорство в тази насока с интернет гиганта Tencent Holdings Ltd.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Ново лекарство на Novartis стана най-скъпото в света