Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Колумбия търси начин да продава кафе, без да зависи от Ню Йорк

Страната е на първо място по производството на по-лекия сорт кафе, за който се твърди, че е с най-добро качество

Колумбия търси начин да продава кафе, без да зависи от Ню Йорк

Снимка: pixabay.com

Кафето на Колумбия се слави като най-доброто в света, но това не гарантира на колумбийските производители най-добрата цена за него. Те искат вече да могат да продават ароматните зърна, без да минават през Нюйоркската борса, за която се сочи, че е в основата на тежката криза, обхванала сектора, предаде Франс прес.

"Искаме да продаваме кафето си на справедлива цена, която покрива производствените разходи и носи разумна печалба", обяснява пред Франс прес Хосе Сиера, директор на Националната федерация на производителите на кафе в Колумбия.

Той твърди, че секторът не е преживявал подобна кризисна ситуация от 25 години. "Плащат ни 640 000 песос (228 долара) за всяка партида от 125 килограма, а производствените ни разходи се равняват на 790 000 песос (282 долара)", което е загуба от 54 долара, обяснява той.

Още по темата

Както при други суровини или земеделски продукти, закупуването на кафето става чрез фючърсни договори, целящи да защитят купувача и продавача от колебанията на цените. Ценното кафеено зърно обаче е предмет и на спекулации.

"Спекулантите на борсата, които купуват запасите от кафе (...), ги препродават, когато им е изгодно и така свалят цената. Затова не искаме повече да използваме като референтна фиксираната цена на борсата в Ню Йорк", твърди Хосе Сиера.

Колумбия е третият по големина производител на кафе в света след Бразилия и Виетнам и е на първо място по производството на по-лекия сорт кафе, за който се твърди, че е с най-добро качество.

Референтна цена за половин килограм кафе се е понижила от 1,5 долара през 2016 година до по-малко от долар през февруари 2019 година. Колумбийските производители получават допълнителен бонус до 20 цента заради качеството на кафето им, но това не е достатъчно.

За спада на цените допринася и световното предлагане на кафе. Според Международната организация на кафето реколтата за 2018/2019 година би трябвало да бъде 167,47 милиона чувала кафе, което надминава очакваната консумация на кафе в света от 165,18 милиона чувала.

Според Колумбийската национална федерация на производителите на кафе пазарът на кафе генерира всяка година около 200 милиарда долара оборот в света, а производителите получават само 10 процента от него.

Федерацията предлага Колумбия да се обедини с други страни производителки на по-леко кафе в Централна Америка и Африка, за да не зависи от Нюйоркската борса, особено след като качеството на кафето дава на производителите от тези страни свободата да преговарят.

Колумбийските производители трябва да одобрят подобно предложение. Веднъж прието от тях, то би могло да бъде предложено на заседанието на Световната организация на кафето в края на март в Кения, а след това и през юли на форума на производителите на кафе в Бразилия.

В Колумбия над 540 000 семейства са заети в производството на кафе, а доходите на три милиона души зависят от този сектор. Кафето е един от основните продукти в страната след петрола и минералите.

Колумбийското правителство обяви план за подпомагане на сектора, който включва най-вече субсидии за закупуването на тор и обновяването на плантациите. За производителите на кафе тези мерки обаче са недостатъчни.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
3
 
2
преди 4 месеца
Разбрал-недоразбрал смисъла на статията, бърза да обвини империализма.
12
 
16
 
1
преди 4 месеца
Колумбия търси начин да продава кафе, без да зависи от Ню Йорк

Тия имат големи проблеми с демокрацията!
За да е мирно и тихо - те кафе, янките > демокрация...
Иначе янките >> B-52 > F-15/16 > м'ноооо демокрация!

Още от Zoom
Сладоледът трябва да е био, убедена е Савина Николова