IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любов по време на коронавирус - мисията невъзможна?

Целувките не са това, което са в разгара на епидемия

18:01 | 01.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg News

Английският крал Хенри VI забранил целувките през 1439 г. като част от мерките за борба с чумата. В момент, когато светът се бори с разпространението на коронавируса от Китай, някои здравни власти отново призовават хората да се въздържат от прояви на нежност, пише Bloomberg.

Епидемиолози казват, че ограничаването на контактите може да помогне за забавяне на разпространението на заболяването, което достигна десетки страни само за два месеца и отне живота на над 2700 души. Американците трябва да си помислят два пъти преди братска прегръдка и пет за поздрав, а италианците и французите трябва да преосмислят традиционните си целувки по бузата.

„Ако коронавирусът се разпространява в приближения ви кръг, трябва да вземете предпазни мерки“, казва Майкъл Остерхолм, експерт по заразни болести в университета в Минесота. „Това е едно от малкото неща, които можете да направите за себе си, за да намалите риска за здравето си“, допълва той.

В Италия, където броят на заразените расте, а 11 души починаха от вируса, който се разпространява чрез капчиците при кашлица или кихане, хората започват да се придържат към съвета. 36-годишният икономист от Рим Джорджия Нигри казва, че те са по-сдържани в целувките.

„Хората в групи започват да предлагат вече да не се целуваме два пъти по бузата за здравей или довиждане. Първоначално бях озадачен от това, но предполагам, че в по-големи групи, особено с непознати, има смисъл от подобна мярка“, казва Нигри.

Свети Валентин

В други части на Европа подобни предложения предизвикват изненада и ирония. Във Великобритания таблоиди, сред които Daily Mail и Sun, иронизираха съвета на вирусолога Джон Оксфорд, че на Свети Валентин британците трябва да останат дистанцирани вместо да се впускат в прояви на нежност.

Някои църкви в Италия спряха да поставят нафор за причастие върху езика и вместо това го дават в ръцете на хората. Други отмениха изцяло службите. Здравните власти в Сингапур, Индия, Русия и Иран отправиха публични призиви да се избягват прегръдки, целувки и ръкостискания.

"Не трябва да променяме навиците си до края на живота ни. Предлагам да го направим само до разрешаването на кризата“, казва Оксфорд, който преподава в университета „Куин Мери“ в Лондон.

Това може да е по-лесно в страни като Япония, където традиционният поздрав е поклон, а физическите контакти сред колеги и бизнес партньори се избягват. Някои историци казват, че проявите на любезност в Европа също може да се променят в отговор на намаляващия брой хора, които се поздравяват с целувка.

Китайският президент Си Дзинпин разсмя хора в Пекин при една от малкото си обществени прояви по-рано този месец, като заяви, че ще е по-добре да пропусне ръкостискането.

До този момент Световната здравна организация не е препоръчала изрично спиране на прегръдките и целувките, но намеква, че може би това не е толкова лоша идея.

Един метър

Базираната в Женева организация препоръчва да избягваме физически поздрави с хора, проявяващи симптоми на заболяването и да се държим на разстояние от поне един метър. Брус Ейлуърд, ръководител на мисия за установяване на фактите, която СЗО и Китай изпратиха в епицентъра на епидемията Ухан, заяви в понеделник, че дистанцията на обществени места и мерките за самопредпазване са изиграли роля за забавянето на разпространението на епидемията.

Епидемиологът Арно Фонтане, който оглавява отдела по глобално здраве към института „Пастьор“ в Париж, също съветва да се предприемат „разумни мерки“ като например да слагаме ръка пред устата си при кашлица, да използваме кърпички за еднократна употреба и да мием често ръцете си.

Някои учени са притеснени, че вирусът може да се предава чрез изпражнения или много малки частици, които да проникват през обикновени маски. За разлика от сходни епидемии като ТОРС и БРС (близкоизточен респираторен синдром) коронавирусът не предизвиква видими симптоми при всички хора, които заразява, което дава невидимо предимство на патогена.

„Тази война въвлича всички, не само хората в защитни костюми или учените. Достатъчно е само един човек да обърка нещата и сте в беда“, казва Оксфорд.

Всичко за разпространението на коронавируса четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 7
Sandy
преди 4 години
Ако кифлата не го целува по устата, а по теслата, ще се зарази ли? Ако не, тва е алтернативата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още