IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в София се активизира

Продължава да се разширява жилищното строителство по Черноморието, Пловдив се очертава като център на индустриалното строителство

14:35 | 01.08.14 г. 44
Жилищното строителство в София се активизира

Жилищното строителство в София започва да се отлепва от дъното, макар и да остава далеч от темповете отпреди кризата.

През второто тримесечие на годината в столицата е започнало строителството на 49 нови жилищни сгради с общо 298 жилища в тях и малко над 39 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, през първите три месеца на година започнатите сгради са 35 с 85 жилища и малко над 13,5 хил. кв. м РЗП, а година по-рано сградите са 45 със 180 жилища с над 22 хил. кв. м РЗП. През 2010 г., откогато са последните данни, за периода април-юни започнатите нови жилищни сгради са били 112 с 264 жилища и РЗП от над 54 хил. кв. м.

Статистическият институт отчита раздвижване и на строителството на нови административни сгради, макар и отново при ниски обеми. През второто тримесечие са започнати 4 нови административни сгради с РЗП от над 6,7 хил. кв. м, след като през предходните три тримесечия не беше отчетено ново строителство в сегмента.

Ускорява се и строителството на други сгради, в която категория попадат индустриалните и логистични площи – един от най-активните сегменти от пазара на бизнес имоти през последните месеци. Започнатите през второто тримесечие сгради са 43 с РЗП от над 10 хил. кв. м спрямо 13 и РЗП от 11,3 хил. кв. м през първите три месеца на годината и 18 с РЗП от 10,2 хил. кв. м година по-рано.

Столицата се очертава и като една от активните арени на ново жилищно строителство строителство. Данните на НСИ сочат, че градът е трети в страната по най-много издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради – общо 118. София обаче е номер 1 по брой на жилищата, които предстои да бъдат изградени – 1 100.

Ръст на строителството по Черноморието

Новото жилищно строителство по Черноморието, където доминира търсенето на ваканционни жилища от рускоговорящи граждани, продължава да се разширява.

Област Бургас е втора в страната по започнати нови жилищни сгради и на първо място по издадени разрешителни за строеж. През второто тримесечие започнатите нови жилищни сгради са 197 със 790 жилища в тях и общо над 96 хил. кв. РЗП. През първите три месеца на годината започнатите нови жилищни сгради са почти наполовина по-малко – 98, с 524 жилища в тях и почти 52,9 хил. кв. м РЗП. Година по-рано активността е била още по-слаба – започнати 81 сгради с 287 жилища и почти 31 хил. кв. м РЗП.

Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
53о !!! На мен ще ми мине всичко, само като кажа на глас: "53 градуса", без дори да близвам ;)) ... не знам дали е легално да карам кола, след като съм говорил за 53о ракия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
и последно-ако смяташ, че е толкова просто: вкарваш едни пари, строиш кво строиш и после 500% печалба-нищо не те спира(АМА НИЩО!!!) да го направиш и ти и да си осребриш печалбата за следващите 3-4 год.:) Живеем в свободна държава-даже в това отношение сме "по-свободни" от хамериканците(у нас собствеността на практика не поражда задължение). Като удариш първият фалит ми се обади, ще ти взема някой лев, но ще ти обясня къде и що бъркаш, така че остави си няколко хиляди-аз не взимам скъпо-за анализа:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
случай). Е-в сградите...ако бъркам годините се извинявам-строени преди 50те ще видиш само светла част на жилището. Сиреч-от стена до стена, без включени санитарни помещения(щото масово е нямало и са строени след това), без включени сервизни помещения, тераси и коридори(не знам по каква причина). Без включени стени.В Люлин над 90% от сградите са панелни и ЕПК жилища(строени между 70та и 90та). Същото важи за Овча купел(без т.нар. "стара част"). Т.е. ако имаш 700 ЕУ средна цена, то разбирай, че в същност е по-ниска. А самото сравнение между Манастирски Ливади и Люлин и ОК е... Както казах-говори с някой от бранша, ама гледай да ти е нещо задължен, че няма да те изтрае Поставям под въпрос дали някога си виждал нотариален акт на живо и дали си се зачитал. Не го приемай за нищо лично, просто така се държиш. От което следва за пореден път да те питам-ти кво общо имаш с тоя пазар(освен, че си чел по форумите други такива "специалисти" като теб), че така страстно и убедено дрънкаш глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
само да знаеш-в София панелните и ЕПК жилища като пише 65 квадрата значи от 65 до 75 според годината на строеж. А тия жилища са най-много. Та ако гледаш обобщено на нещата(а ти по друг начин не можеш, просто щото не познаваш пазара)-ако пише, че кв.м. струва 700 ЕУ, то най-вероятно струва малко по-малко. Същото важи и за тухлените жилища, които са строени преди 70те-там, според различните години на строеж не са включвани тераси, сервизни помещения, коридори, санитарни възли, стени и т.н. В момента се изчислява на база големина на плоча. Под "изчислява се" имам предвид кво ти пише в нот. акт. В повечето случаи се купуват и общи части от сградата, които ги описват(обикновено) като процент, но не и като точна площ. Та освен ако някой не си пази площообразуването(ако го нямаш може да се намери в ДАГ или в ДНСК-според големината на сградата, ако го пазят...май беше 10 год. срока, но спокойно може и да бъркам и да беше повече) няма как да разбереш колко точно си купил(пак уточнявам-общият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
да, с ракия всичко се оправя:) Имам една 53 градусова, мой набор, само и трябват половин ден да подейства:) ползва се перорално и чрез втриване, но понеже няма кой да ми я втрие я ползвам само през устата:) мерси, че питаш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
"В Сф 700 евро на "квадрат" значи около 1300 евро на квадрат чиста жилищна площ."---------------------Човек, съжалявам, но съм с чувството, че сериозна част от базата дефиниции и понятия, с които боравим ни се разминават и това създава известни трудности в комуникацията и коректното взаимо-разбиране. За мазе и таван смятам, че само някой рядко голям балък може да се върже, но терасите влизат в площта на жилището, по стандартите установени тука - естествено , купувача прави оглед на жилището и сам придобива пълна представа, какви площи в тераси получава. Сега, ако коридорите и санитарните помещения не ги третираш, като чиста жилищна площ, нямам какво друго да кажа, освен да повторя, че ни се разминават дефинициите и понятията. Това, което твърдиш, че чиста жилищна площ на определен обект се отнася към площта на обекта с общите части, така както, 700 евро се отнасят към 1300 евро, просто е много далеч от реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
В Сф 700 евро на "квадрат" значи около 1300 евро на квадрат чиста жилищна площ. Има ли нормален човек, който би платил 700 евро на квадрат за мазе, таван или тераса. 120 "квадрата" в Сф, са 70 реални квадрата. Сега като умножим 1300 * 1.34 прави 1742 $ на квадрат и това е цената за крайни квартали като Овча Купел, Манастирски Ливади или Люлин. В не краен квартал дали цената пак е 700 евро или към 1100, пардон 2000 като извадим общите части. Неспособността ти смяташ е поразителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
500% може да е била постигана при някой проекти (назад в годините), но това са били единични случаи , на мен лично не са ми известни, но допускам, че не е изключено да е имало такива. Към днешна дата, средната норма на възвращаемост е доооста далеч от това, което афишираш като твои представи по въпроса ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Как си пич, минаха ли ти болежките (мернах някъде, че споменаваш нещо за температура)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
За това, че с държавата и народа ни се случват трагични събития си прав (за огромна жалост :((, за това, че няма достатъчно оферти за ново строителство в Сф около 700 еуро/кв.м. не си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още