IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в София се активизира

Продължава да се разширява жилищното строителство по Черноморието, Пловдив се очертава като център на индустриалното строителство

14:35 | 01.08.14 г. 44
Жилищното строителство в София се активизира

Жилищното строителство в София започва да се отлепва от дъното, макар и да остава далеч от темповете отпреди кризата.

През второто тримесечие на годината в столицата е започнало строителството на 49 нови жилищни сгради с общо 298 жилища в тях и малко над 39 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, през първите три месеца на година започнатите сгради са 35 с 85 жилища и малко над 13,5 хил. кв. м РЗП, а година по-рано сградите са 45 със 180 жилища с над 22 хил. кв. м РЗП. През 2010 г., откогато са последните данни, за периода април-юни започнатите нови жилищни сгради са били 112 с 264 жилища и РЗП от над 54 хил. кв. м.

Статистическият институт отчита раздвижване и на строителството на нови административни сгради, макар и отново при ниски обеми. През второто тримесечие са започнати 4 нови административни сгради с РЗП от над 6,7 хил. кв. м, след като през предходните три тримесечия не беше отчетено ново строителство в сегмента.

Ускорява се и строителството на други сгради, в която категория попадат индустриалните и логистични площи – един от най-активните сегменти от пазара на бизнес имоти през последните месеци. Започнатите през второто тримесечие сгради са 43 с РЗП от над 10 хил. кв. м спрямо 13 и РЗП от 11,3 хил. кв. м през първите три месеца на годината и 18 с РЗП от 10,2 хил. кв. м година по-рано.

Столицата се очертава и като една от активните арени на ново жилищно строителство строителство. Данните на НСИ сочат, че градът е трети в страната по най-много издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради – общо 118. София обаче е номер 1 по брой на жилищата, които предстои да бъдат изградени – 1 100.

Ръст на строителството по Черноморието

Новото жилищно строителство по Черноморието, където доминира търсенето на ваканционни жилища от рускоговорящи граждани, продължава да се разширява.

Област Бургас е втора в страната по започнати нови жилищни сгради и на първо място по издадени разрешителни за строеж. През второто тримесечие започнатите нови жилищни сгради са 197 със 790 жилища в тях и общо над 96 хил. кв. РЗП. През първите три месеца на годината започнатите нови жилищни сгради са почти наполовина по-малко – 98, с 524 жилища в тях и почти 52,9 хил. кв. м РЗП. Година по-рано активността е била още по-слаба – започнати 81 сгради с 287 жилища и почти 31 хил. кв. м РЗП.

Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

14
rate up comment 12 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
% на обственост няма няма нищо общо с достъпността, понеже 99% от от тези собственици са придобили собствеността си преди 1989г, а аз сравнявам достъпността през юни 2014. Освен това почти всички собственици на къщи или са ги построили сами или на наели фирма, но не са ги купили наготово, както правят във Англия с цел да излезе по-евтино. Ето ти малко материал за сравнение:- средна цена на 1 кв. м. жилищен имот в Токио, Япония един от най-гъсто населените региони в света е към 6500 $, а това е равно на 2 средни месечни заплати. Средната вноска по жилищен влог е около 52 % от средния доход.- средна цена на 1 кв. м. жилищен имот в София(без обща част, луксозно строителство) е към 2300 $, а средната заплата е под 600 $ или близо 4 средни месечни заплати. Средната вноска по жилищния влог е около 98,5% от средния доход.Очевидно за всеки ***, е че имотите в София излизат около 100 % по-скъпо от тези в Токио, нищо в Токио има 3 пъти повече хора на единица площ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
и както се разбрахме миналият път-това е тотална лъжа, че тук не са достъпни имотите...ако не е така-що дирим 96% собственост? я се скрий някъде, че си толкова смешен, все едно си маймунка на карнавал..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
да, да...знам колко разбираш от материята-покажи на всеки един в бранша тая глупост дето си я написал и гледай реакция:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Твърденията ти са направо смехотворни. Това за какво става въпрос в този или онзи филм е без никакво значение, защото няма нищо общо с реала. За хората в нормалния свят имотът е просто консуматив, също храната, а не е свята крепост за никого. Там дори един пенсионер може да си позволи да живее под наем, а това убива мотивацията за покупка на имот на всяка цена, а това у нас е невъзможно по обясними причини. Също така почти всички млади не живеят отделно от родителите си и местоживеенето се сменя много по-често отколкото у нас, включително с такова извън страната. Средната площ на имотите е по-голяма отколкото у нас, апартаменти слабо се търсят, защото мнозинството от хората живеят в еднофамилни/многофамилни къщи. Това доказва, че имотите определено са много по-достъпни, независимо дали ще се наемат/купуват. Всъщност имотите у нас на най-малко достъпни в рамките на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Ами ... явно наблюденията ни се разминават драстично. Моите са такива, че традиционните обитатели на катуни , уверено растат като численост спрямо основната група формираща нацията ни, а никой нищо не прави за интеграцията на тези хора и респективно "катунизацията" взема застрашаващи размери. Буквално имам чувството, че останаха два-три анклава на относително подредено, урбанизирано съществуване. За поразиите нанесени от архитекти, чиновници, безогледно строителство и т.н. съм съгласен с тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
между другото-по спомен тая английската фирма държеше за 2013 год(ама пак казвам-по спомен), ако не ме лъже паметта 12% от построените площи. Което пък ще рече-мизантропе, и без това не се строи много, та не се притеснявай-няма нужда от специален меморандум, остави кво пише в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
знаеш ли какво се сетих-край Околовръстното има един цял комплекс изграден и купен с над 50% ирландски инвестиции и от ирландци...Няма да му казвам името, за да не става (анти)реклама. Отвратително изпълнение, ама не за това ми е думата. Ако извадим на страна, че не вярвам да си запознат с дъблинският пазар(аз имам някаква бегла идея, но ще те оставя да се мъчиш) то да те питам-тия ирландци тука сигурно не са от техните "добри млади специалисти". Мога да ти дам и друг пример-имам приятел, търговски директор в английска фирма, която се занимава с инвестиции в бг НИ. Строят средно по един блок на година и не са спрели. Сигурно и техните шефове не са "добри млади специалисти". Ако те интересуват имената на фирмите-пиши ми на лично и *** ги провери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Няма нищо такова. Територията около града НИ в никакъв случай не може да се нарече така, макар че наистина има и такива места, но много градове в България изглеждат отлично ( за препитанието е друг въпрос)Състоянието на града НИ е резултат от корумпирани главни архитекти на всички нива, плюс хищнически апетит за печалби у някои хора, плюс много пари за пране и това трябва да се озапти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
прозорливецо:) ти кво общо имаш с имоти в твоето битие?:)Щото добрите млади специалисти не са специалисти в недвижимите имоти и мнението им има точно толкова стойност, колкото твоето-т.е. не много високо:) Ако пък са специалисти в НИ, то те нямат много работа на запад, щото бг пазар и всеки друг пазар, са строго индивидуални. Сиреч-можеш да си специалист само в един-два пазара:) А ако налога се качи не виждам как това ще се отрази на цените-с тоя налог ще се направят облагородяване на множество райони. И странното е, че и за англичанина, французина и германеца и т.н. имота също е най-важният актив. Само се замисли в колко филми си виждал да си говорят за ипотека-при първа възможност си купуват и там жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
... че от тая перална на пари града ни заприлича на катун--------------------Ще си позволя да разведря атмосферата с една такава забележка : Проблема е отишъл на друго равнище - територията, която заобикаля отвсякъде града ВИ (а отношението е 109,5Ккм2 към 1,4Ккм2), вече окончателно се превърна в катун и цитаделата едва ли ще издържи дълго на напора, преди да бъде залята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още