IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите страхове, които ни държат далеч от пазара на жилища

Дори да имат желание да купят имот, в ситуация като сегашната мнозина се въздържат от покупки. Вижте защо

09:17 | 16.11.10 г. 25
Автор - снимка
Създател
Големите страхове, които ни държат далеч от пазара на жилища

Много хора мечтаят за собствено жилище, но по една или друга причина не се престрашават да направят първата крачка към покупката. При това в доста случаи причината за това не е липсата на финансови средства, тъй като при покупката на кредит е необходимо по-скоро да имаме постоянен паричен поток за посрещане на вноските, а не голяма сума накуп.

В ситуация като настоящата, когато гаранцията за поддържане на стабилен и постоянен паричен поток е почти никаква, мнозина предпочитат живота в жилище под наем, а не покупката на собствено. Самата дискусия за това кой от двата варианта е по-изгоден е изключително актуална от доста време.

През последните седмици агенции за недвижими имоти и различни анализатори твърдят, че пазарът намира своето дъно и търсенето на жилища се повишава. Дори се появяват и данни за повишаване на цените на имотите, които предизвикват разпалени дискусии относно обективността на пазарните проучвания.

Интересното в ситуацията обаче е раздвижването на банките и вълната от промоционални продукти за отпускане на ипотечен кредит. Вече няколко банки отпускат кредити с лихва от около 6-7%, но само за първите две или три години от кредита. Това крие опасност от прекалено нарастване на вноските след изтичане на промоционалния период и едва ли ще привлече купувачи на пазара.

Като цяло, данните показват, че в момента изгодни отстъпки могат да се получат при плащане в брой, сравнително добри оферти има и от пуснатите за публична продан имоти. И в двата случая обаче има доста условности, а основната характеристика на този тип покупки е, че парите трябва да са налични наведнъж.

Тъй като това не е масовият случай на покупка, повечето потенциални купувачи се оглеждат дълго, докато открият подходящата оферта както за имот, така и за получаване на кредит. Това обаче може да продължи доста дълго време поради няколкото основни страхове, характерни за пазара на недвижими имоти.

От какво се страхуват купувачите може да видите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Продължавам:2) По този начин започна процеса на надуване на балона в цените на недвижимите имоти. И не само там, а и във всички сектори свързани с недв. имущество. Повишената икономическа активност доведе до огромен дефицит по текуща сметка - за 2008 г. той достигна над 24% от БВП, като главна причина за това е отрицателното търговско салдо. Големият трансфер на капитали доведе до повишено търсене на стоки и услуги, което от своя страна доведе до значително повишение на инфлацията. Валутният борд не е механизъм за ограничаване на инфлацията, ако някой си е помислил нещо подобно. Възвръщаемостта в сектора на недвижимите имоти от средно 30-40% в началото на периода спадна до нулеви нива. Стойността на имотите изпреварваше многократно възвръщаемостта от наемите. Стойността на имотите зависи от наема, а не обратното. Промяната в размера на наемите е дългосрочен процес и е функция на дохода. Най, най-важното понятие е ДОХОД,но за съжаление и той е функция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Общо взето във всеки коментар има по нещо вярно.Собственият апартамент по традиция създава в българина чувство за сигурност. Това не е за пренебрегване, тъй като сигурността е актив. Дали наистина е така е отделен въпрос. За всеки тя е индивидуална величина и това значително променя оценката на апартамента като актив.Друг е въпросът за покупка на апартамент/и с цел отдаване под наем, т.е. с инвестиционна цел. За да не пиша отново ще публикувам статия, която писах преди около 6 месеца в блога на Г. Ангелов:1) От 2000-2001 г. започна вливането на огромен приток на капитали в страната. Като причина за това може да посочат много основания - например: стабилна финансова система, евтин трудов ресурс, неразвит пазар на недвижими имоти - създаване на повече от 60 бр. АДСИЦ, подценен пазар на земеделска земя, валутен борд (гаранция за капитала), ниски лихвени проценти в еврозоната през този период, местна банкова система генерираща невероятна възвращаемост, ниска кредитна задлъжнялост и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
OPASEN
преди 13 години
Това е още едно доказателство, че не бива да се купува, а следва да се живее под наем!!! Поне в този момент...Аз, например, сега си живея под наем в една гарсониера в Младост-2 и плащам 400 лева, но това за ЛУКС !!! Ползвам печка, хладилник, пералня (и трите в отлично състояние!), настилка теракот, отлична баня (по-добра от много хотелски бани на по 3-4 звезди!), телевизор някакъв, нов матрак и т.н. Кухнята забравих да кажа, че е нова - мебели, маса! Изобщо, кой говореше, че ако си под наем няма ЛУКС и удобства?! А, да - беше 'todortk' :-))И дори да плащам наем като за ЛУКС, пак сметките са в полза на наема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
аааа чакай, наемите на чисто нови гарсониери (60-70м2) в 'елитни' квартали са по 350-400лв на месец, собствениците смятат все още, че струват по 120-140,000лв тези 'елитни' гарсониери, а елементарна сметка при 6% нетна доходност предполага 80,000лв реална пазарна цена или 550 Е/м2 за 'елитния' лозенец например. при средна цена от 1050Е/м2, май цените са 2 пъти по-високи от пазарните на наемите :)гледайте наемите, те са индикатор за реалните цени. нормална нетна доходност от 5-6% е това, което инвеститор навсякъде по света очаква, при покупка може да се заплати и 10-20% повече, но не и много повече от 20%. покупка със заем? това в БГ е просто самоубийство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 13 години
И понеже това ми е любимата тема, още нещо да добавя...В променливите нека включим и факта, че всяка собственост носи рискове, защото може да възникне необичайно събитие или явление!!!Наистина, има застрахователи за тази цел, но това са още разходи, а много от събитията не се и покриват от застраховката. Например покрива протича и се събират пари от собствениците! Или пък тръба се спуква и прави всичко на мармалад - освен разходите по отстраняване на проблема, в този случай пада и цената на имота...Не казвам нищо лошо за идеята за собствен апартамент, но това не е за всеки, скъпо е! Това е подобно на колата - много е готино да имаш кола, цената на придобиване не е голяма, но съберете разходите за застраховки, консумативи, бензин, ремонти, произшествия и т.н. Ще излезе доста солено!!Между другото, разговарял съм с наемодатели и те никак не са очаровани от този "бизнес" !!! Дори много хора с апартаменти предпочитат апартаментът да стои празен (!), вместо да го дават на наематели!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 13 години
Определено в сметката има и някои променливи, като например факта, че цената на жилището не е константа!! Респективно и размера на наема...Аз исках да покажа, че при покупка с кредит има прекалено много такси и комисиони, оценки и ипотеки, лихви, ремонти и данъци, което един вид задължава цената на имота да нарастне, за да се оправдаят въпросните разходи! Ами ако цената падне? Ами ако включим амортизацията на актива (апартамента)!? Тогава загубите ще се мултиплицират!!Иначе безспорен факт е, че е много по-удобно да си имаш собствен апартамент... Супер е! :-))Въпросът е: МОГА ЛИ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯ ???Отговорът е: ДА, АКО СЪМ МАТЕРИАЛНО МНОГО ДОБРЕ !!!В момента има страшно много прецакали се хора под средната класа, които с мизерна заплата взеха кредити и сега са докарани до просешка тояга... :-((PS: Колкото до ремонта - вместо да правиш ремонт просто сменяш квартирата! Вярно, плащаш 150-200 лева на брокер, но спестяваш няколко хиляди лева + нерви покрай самия ремонт!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
todortk
преди 13 години
Всичко зависи от начина по който смяташ.Ако нямаш стабилни доходи, наемът е добро решение.Но при покупката, като резултат оставаш със жилище, което също има цена.При наема може да ти се наложи всяка година или няколко години да се променя квартирата.Нямаш ангажимент и грижа към жилището си. Да, нямаш разходи за ремонти, но пък и често живееш в кофти жилище, само за да не го ремонтираш.Когато сменяш квартирата плащаш отново на брокера.Ако сменяш средно веднъж на 2 години получаваш 1500-2000 лева само такси на брокерите за период от 20 години. което е близко до таксата за управление например.Та все пак - зависи как смяташ и какво искаш.Колкото до лукса да живееш в собствено жилище. Нали се сещаш, че хората които живеят под наем на запад също живеят в собствени жилища. Само че собственост на някой друг. И този друг добре си е направил сметката дали това е изгодно или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
Една бърза сметка:Под наем:1. Комисион за брокер (150-200 лева) - еднократно2. Наем - всеки месец (350-400 лева)Собствен апартамент, на кредит:1. Комисион за брокер (няколко хиляди лева!) - еднократно - несъпоставимо повече в сравнение комисионата за апартамент под наем!!!2. Такса за разглеждане на документи за кредит - еднократно, около 100 лева3. Оценка на имота - еднократно, около 100 лева4. Изповядване на ипотека - еднократно, над 500 лева5. Такса за управление на кредита - еднократно, няколко хиляди лева (!)6. Лихви по кредита - всеки месец, доближава се до месечния наем (в началото лихвата е по-голяма от наема, а после намалява до няколко лева на последна вноска)7. Данъци за имота - всяка година8. Ремонти (!) - когато има нужда, хиляди левове :-))Е, някой иска ли сега да си купи апартамент, още повече на кредит??? ;-) хехеPS: Ако някой има време може да направи и по-точен разчет за, например, гарсониера, струваща 50'000 лева и наем 350 лева ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
maduhator
преди 13 години
Опасен, писал си глупости. Вярно че си банков чиновник и това изкривява схващанията, ама звучиш налудничаво.На БГ банките ви липсва закона за фалитите на физически лица - тогава ще започнете да работите с повечко мисъл! Сега е твърде безопасно за вас....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Libor
преди 13 години
и какво е общото между написаното от теб и "другарите ***"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още