IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите страхове, които ни държат далеч от пазара на жилища

Дори да имат желание да купят имот, в ситуация като сегашната мнозина се въздържат от покупки. Вижте защо

09:17 | 16.11.10 г. 25
Автор - снимка
Създател
Големите страхове, които ни държат далеч от пазара на жилища

Много хора мечтаят за собствено жилище, но по една или друга причина не се престрашават да направят първата крачка към покупката. При това в доста случаи причината за това не е липсата на финансови средства, тъй като при покупката на кредит е необходимо по-скоро да имаме постоянен паричен поток за посрещане на вноските, а не голяма сума накуп.

В ситуация като настоящата, когато гаранцията за поддържане на стабилен и постоянен паричен поток е почти никаква, мнозина предпочитат живота в жилище под наем, а не покупката на собствено. Самата дискусия за това кой от двата варианта е по-изгоден е изключително актуална от доста време.

През последните седмици агенции за недвижими имоти и различни анализатори твърдят, че пазарът намира своето дъно и търсенето на жилища се повишава. Дори се появяват и данни за повишаване на цените на имотите, които предизвикват разпалени дискусии относно обективността на пазарните проучвания.

Интересното в ситуацията обаче е раздвижването на банките и вълната от промоционални продукти за отпускане на ипотечен кредит. Вече няколко банки отпускат кредити с лихва от около 6-7%, но само за първите две или три години от кредита. Това крие опасност от прекалено нарастване на вноските след изтичане на промоционалния период и едва ли ще привлече купувачи на пазара.

Като цяло, данните показват, че в момента изгодни отстъпки могат да се получат при плащане в брой, сравнително добри оферти има и от пуснатите за публична продан имоти. И в двата случая обаче има доста условности, а основната характеристика на този тип покупки е, че парите трябва да са налични наведнъж.

Тъй като това не е масовият случай на покупка, повечето потенциални купувачи се оглеждат дълго, докато открият подходящата оферта както за имот, така и за получаване на кредит. Това обаче може да продължи доста дълго време поради няколкото основни страхове, характерни за пазара на недвижими имоти.

От какво се страхуват купувачите може да видите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
OPASEN
преди 13 години
Няма измамни банкери - проблемът е друг!Да имаш собствено жилище е ЛУКС !! Българинът, обаче, иска на всяка цена да си живее в апартамент, на който в нотариалния акт да фигурира неговото име! Това е приятно чувство, но защо на Запад, където стандартът е доста по-висок от тук, хората масово живеят на квартира ? Нима те са по-глупави от нас ?Всеки трябва сам да си направи сметката! По принцип апартамент се купува със 100% лични спестявания, иначе с кредит разходите му ще са значителни!Колкото до банкерите и таксите - услугите, които Банките осъществяват, изискват доста разходи и няма как да излязат на печалба ако ги няма тези лихви и такси! Секторът е регулиран и няма произвол, има и силни пазарни механизми!Просто ако някой иска кредит трябва да знае, че ще му е по-скъпо така! Винаги съм казвал, че кредитите са за богатите - хора, които имат много пари, които не ги интересува оскъпяването, а искат да получат екстрите сега, на момента! Помислете Вие от кои хора сте!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Maj pak drugari JURNALIA se pravite na ludi ili maj sa Vi platili dosta goliam honorar za platenata statijka. Vij te sega ili po to4no v4era horata ot Evropa napraviha sravnenie na na6ite lihvi s zapadnoevropejskite i razli4iata se okazaha OGROMNI. Samo da kaja na tezi taka nare4eni EVROPEJCI, 4e te ne sa presmetnali, 4e NA6ITE BANKI SLED KATO VZEME6 KREDITA NA KAKVATO I DA E LIHVA TE MOGAT DA SI PRAVIAT KAKVOTO 6TAT PO NATAM. Kakvo imam v predvid a imenno, TE DRUGARITE BANKERI TI UVELI4AVAT LIHVITE, TAKSITE ZA OBSLUJVANE I ako ne falira6 ti im stava6 rob za cial jivot. Balgarskoto pravitelstvo e tolkova balgarsko, 4e ve4e 20 godini se pravi, 4e ni luk ialo ni luk mirisalo....DA VI E..A I UMRELITE PRAVITELSTVA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
talasum
преди 13 години
какво изобщо говорите за кредитен пазар при положение, че банките разсипаха добрите си платци за сметка на огромния брой лоши кредити, отпускани на малцинства и хора без доходи. абсурдна ситуация, в която изстискаха наистина добрите си клиенти и с която отблъснаха мноооого хора от пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Libor
преди 13 години
докато няма ясни правила как се определя промяната в лихвения процент едва ли можем да говорим за нормален кредитен пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
1914
преди 13 години
споделям. особено частта с измамните банкери, дето сигурно и те не знаят как си определят лихвите и таксите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още