IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват еврото да се срине в следващите 18 месеца

Бивш преподавател в Oxford University защити излизането на Великобритания от ЕС

18:51 | 26.01.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Eврото най-вероятно ще преживее колапс през следващата година и половина", заяви пред BBC Тед Малок, бизнесмен, бивш преподавател в Oxford University и голям привърженик на Brexit, цитиран от британския вестник Independent.

В интервю той заявява, че ако бе инвеститор, щеше да заема „къси“ позиции спрямо еврото, което в борсовата терминология означава, че инвеститорите залагат на това, че даден актив ще намали стойността си.

Той също така отбеляза, че би било най-добре за САЩ, ако Великобритания излезе „чисто“ от Европейския съюз.

Според Малок, професор в Henley Business School, който някога е работил в закритата вече инвестиционна банка Salomon Brothers, след Brexit Великобритания ще бъде в състояние да заобиколи „бюрократите от Брюксел“.

По думите му всеки опит на ЕС да попречи на Великобритания да започне преговори със САЩ около евентуална търговска сделка ще прилича на „опит на съпруг да спре жена си от изневяра“.

В първото си интервю за британската преса в навечерието на встъпването си в длъжност миналата седмица Тръмп определи Brexit като „страхотно нещо“, като прогнозира, че и други държави ще последват Великобритания и ще напуснат блока.

„Вярвам, че и други ще напуснат. Мисля, че единството няма да е толкова лесно, колкото много хора си мислят“, заяви преди това Тръмп.

По-рано този месец, когато беше запитан смята ли, че е добре европейски страни да напускат ЕС, Малок обясни само, че „световната икономика се променя".

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с Тръмп в Овалния кабинет в петък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 28 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
Нима Когато някои е работил за Соломон Брадърс и участвал в неиното съсипване сега да дава съвети за движението на еврото изглежда малко смешно Нищо подобно няма да се случи Еврото и долара ще се движат около паритет -плюс минус 7-8% По вероятно е срутване на паунда след започване на излизането му от Е С и вероятния му паритет с еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 25
bgMan
преди 7 години
Със или без еманципация ЕС така или иначе ще се разпадне защото различията стават все по-големи и дълбоки. Вместо да се постига консенсус има опити за изнудвания и притискания. Все едно ЕС е някаква гангстерска фамилия а не демократична федерация от суверенни държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 7
Hahoto
преди 7 години
Ако сега при тези обстоятелства ЕС не се еманципира, наистина ще се разпадне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Много обичам да чета прогнози на икономисти, които не са инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още