IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск представи "соларен покрив"

Милиардерът начело на Tesla показа стъклени плочи - своеобразни керемиди, които генерират електроенергия от слънцето

16:24 | 29.10.16 г. 64
<p>
	Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала &quot;Отчаяни съпруги&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала "Отчаяни съпруги". Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск представи в петък модел на „соларен покрив“ - нов продукт, който илюстрира ползите от съвместните дейности на фирмата прозиводител на електромобили и батерии от една страна, и компанията SolarCity, от друга, съобщи Ройтерс.

Предприемачът милиардер представи своеобразни керемиди, които генерират електроенергия от слънцето, като по този начин се елиминира необходимостта от традиционните слънчеви панели, както и дълготрайна батерия, която Tesla нарича Powerwall. Според Мъск по този начин може да се реализира визията му за живот без изкопаеми горива. 

„Това е един вид интегрирано бъдеще. Електромобил, Powerwall и соларен покрив. Ключовото е, че те трябва да са красиви, достъпни и бепроблемно интегрирани“, заяви Мъск.

Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала "Отчаяни съпруги".

В презентацията на Мъск нямаше много детайли за доказаната ефективност на соларните клетки, трайността на покрива, цената и кога ще е достъпен за потребители, посочва Bloomberg. Соларният покрив ще се предлага в четири варианта - Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile, and Smooth Glass Tile – заради разнообразието от архитектурни възможности.

На сайта на SolarCity се казва, че производството ще започне в средата на 2017 г. и че стъклото е твърдо като стомана.

„Соларният покрив се състои от уникално проектирани стъклени плочи, които допълват естетиката на всеки дом, оборудван с най-високоефективни фотоволтаични клетки“, пише в изявлението на Tesla. “Потребителите ще могат да избират кои части на покрива да съдържат скритата соларна технология, като същевременно целият им покрив ще изглежда по един и същи начин”, се казва още в текста.

Мъск е най-големият акционер и в Tesla, и в SolarCity, която се управлява от двама негови братовчеди. Редица анализатори предполагат, че евентуално сливане на двете компании може да спаси SolarCity, която е на загуба. На 17 ноември ще се състои гласуване, което да разреши придобиването.

Според Мъск две отделни компании забавят нещата, правят ги по-скъпи и е по-лошият вариант за акционерите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 7 години
и да добавя, те не са бизнесмени ... мишето е бакшиш, другия пропил се дърворезбра, третия клошар ... от тези хора нищо не зависи :):) просто са агресивни тъ паци, и повечето хора като видя че са писали под някоя тема избягват да коментират, щото те свалят на тяхното ниво и те бият с опит :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 7 години
явно си нов в този форум хахаха :) пълно е с дърти, накадърни и пропили се индивиди, за които комузнизма и кремиковци за връх на технологиите ... почети ги малко и по опорките ще ги научиш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
кат е такъв тарикат тоя уж гений Мъск що правителството на Сашш го субсидира с милиарди на данъкоплатците ?!? То така може и баба ми в пияно състояние с държавни пари, а на тва му се вика Комунизъм с лична облага как праат и наще пешман бизнесмени ..... :)) И ел колата е измислена и тествана мноо преди Мъск и ти да се родиш сигур от GM ...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Е той Тесла също е бил гений , ама му видяха сметката...тука нещо малко по различно се развиват нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 14 rate down comment 11
KostadinovK
преди 7 години
Жалки, много жалки коментарим,отговарящи на интелекта на т.н. български бизнесмен.Мъск е един от най-великите хора на тази планета и се учудвам, че някакви неандерталски драскачи изказват мнения в такъв форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 7 години
даже и ракията която те е накарала да напишеш тези небивалици не идва до вас с велосипед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 7 години
често се изказваш неяодготвен, това някакво хоби ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
ама какъв Капитализъм бе Deant .... :)) Сашшш дават субсидий на частните си банки, застрахователи на Мъск, на Дъск на баба им хурката и на кой ли още не "частен гений" който твори с държавни пари на данъкоплатците. Като оня пиккльо на Фейсбоклука където било и то "дипломна работа" кат Гогала само, че зад тази маска стои мощтната структура на правителството и тайните служби. Връчват един микрофон на някой пумпал който може да прави от мухата слон кат Мъск и Цукърбърга еврейчето и край вече гений били, но иначе държават налива яко субсидий, че иначе са отекли .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 10
michaelis12
преди 7 години
Хахаххх ти с твойте наивни коментари като някой с 6 клас до обяд .... неам думи просто ... :)) Когато GM (General Motors) създават EV1 вашия "гений Мъск" е бил 20йси годишен щото е 71 набор и далече далеч преди него истинските мозъци са напрайли електриката още тогава НО ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШАВА, че няма смисъл защото ИКОНОМИКАТА НА САШшш се крепи на ПЕТРОДОЛАРа .... А правителството, че дава сега пари на ВОЕННИТЕ където с БОМБИТЕ си замърсяват много повече, че и рушат и УБИВАТ ХОРА ги боли кабела явно !!!!Who Killed The Electric Car? https://***.youtube.com/watch?v=nsJAlrYjGz8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 4
deant
преди 7 години
изобщо не е нормално. няма нищо капиталистическо в държавните субсидии към частни фирми. Какво може да прави с парите взети от замърсителите? Много неща - може да ги пренасочи към здравеопазване, инфраструктура, образование, наука. Не е нормално да ги дава на частник. Нали точно капитализма отрича намесата на държавата в частния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още