IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск представи "соларен покрив"

Милиардерът начело на Tesla показа стъклени плочи - своеобразни керемиди, които генерират електроенергия от слънцето

16:24 | 29.10.16 г. 64
<p>
	Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала &quot;Отчаяни съпруги&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала "Отчаяни съпруги". Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск представи в петък модел на „соларен покрив“ - нов продукт, който илюстрира ползите от съвместните дейности на фирмата прозиводител на електромобили и батерии от една страна, и компанията SolarCity, от друга, съобщи Ройтерс.

Предприемачът милиардер представи своеобразни керемиди, които генерират електроенергия от слънцето, като по този начин се елиминира необходимостта от традиционните слънчеви панели, както и дълготрайна батерия, която Tesla нарича Powerwall. Според Мъск по този начин може да се реализира визията му за живот без изкопаеми горива. 

„Това е един вид интегрирано бъдеще. Електромобил, Powerwall и соларен покрив. Ключовото е, че те трябва да са красиви, достъпни и бепроблемно интегрирани“, заяви Мъск.

Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала "Отчаяни съпруги".

В презентацията на Мъск нямаше много детайли за доказаната ефективност на соларните клетки, трайността на покрива, цената и кога ще е достъпен за потребители, посочва Bloomberg. Соларният покрив ще се предлага в четири варианта - Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile, and Smooth Glass Tile – заради разнообразието от архитектурни възможности.

На сайта на SolarCity се казва, че производството ще започне в средата на 2017 г. и че стъклото е твърдо като стомана.

„Соларният покрив се състои от уникално проектирани стъклени плочи, които допълват естетиката на всеки дом, оборудван с най-високоефективни фотоволтаични клетки“, пише в изявлението на Tesla. “Потребителите ще могат да избират кои части на покрива да съдържат скритата соларна технология, като същевременно целият им покрив ще изглежда по един и същи начин”, се казва още в текста.

Мъск е най-големият акционер и в Tesla, и в SolarCity, която се управлява от двама негови братовчеди. Редица анализатори предполагат, че евентуално сливане на двете компании може да спаси SolarCity, която е на загуба. На 17 ноември ще се състои гласуване, което да разреши придобиването.

Според Мъск две отделни компании забавят нещата, правят ги по-скъпи и е по-лошият вариант за акционерите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 14 rate down comment 10
supertrader
преди 7 години
Правителството взема пари от тези които замърсяват въздуха и е нормално да ги даде на тези които не го замърсяват. Какъв плутоний са унищожили червените другари и как освен да го изядат че да направят и те технологически напредък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 13
michaelis12
преди 7 години
Жока, докато светлите капиталистчета на американската демокрация като Хюсеина & Co. бленуват за светло бъдеще и отърваване от "червените другари", в същото време "геният Мъск" получава СУБСИДИИ от ПРАВИТЕЛСТВОТО в САЩ ..... :)) Wow и ако тва не е Комунизъм здраве му кажи ... !!! Ама той тоя Мъск страшен гении с държавни пари и нещо не можа да измисли как да унищожава плутония като червените другари от Масква .... :))Elon Musk's growing empire is fueled by $4.9 billion in government subsidies http://***.latimes.com/business/la-fi-hy-musk-subsidies-20150531-story.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 10
shpono
преди 7 години
A разни червени другари разправяха, че без АЕЦ Белене, ще измрем от глад и студ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 4
MarginCall
преди 7 години
Е то и телефонията 100 години се е движила по жица. Ади излез да броиш колко телефона с кабел ще намериш в момента. То, даже скокът от аналогов сигнал към цифров е толкова грандиозен, че единственото, което ги свързва, е преносът на глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 16
scott
преди 7 години
Баце,вземи си твойте 20 и нещо години и си записвай.1917-та година: надз стругова в цехова във СССР МАСОВО Е ИМАЛО НАДПИСИ: моите деца ще живеят при комунизма.ТОВА ПРАВИ И МЪСК: Показва на тълпата светло комунистическо /невъзможно/ бъдеще, за да ги *** И КРАДЕ! Нищо повече!Живял съм доста в пропагандни лъжи, че ДА РАЗПОЗНАВАМ ТАКИВА ОТ ЕДНА СРИЧКА! Вървежен на запад? Нови продукти? хоризонт от 10 години? Тоз е просто манипулатор и нема да мръдне светъ и милиметър напред в добра посока. АКО НА ТАКИВИ КАТ НЕГО РАЗЧИТАШ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 11
nobel
преди 7 години
През 1908-а Хенри Форд започва да произвежда своя Форд модел Т. Този автомобил е имал четири тактов четирицилиндров редови двигател. Оттогава са минали 108 години, в които човечеството е очаквало нещо да се промени. Хайде сега излезте на улицата и пребройте колко автомобила НЯМАТ точно такъв тип двигатели? И колко автомобила имат двигатели без бутала, колянов и разпределителен вал, сегменти или ауспух. И ми разяснете този грандиозен прогрес за повече от век на какво се дължи? А ако ви попитам и колко типа самолетни двигатели познавате ще разберете, че и там нещата не са много различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Те и Мерцедес ще са готови, дизелите им не покриват стандартите които те твъдят че покриват със сигурност. Като инвестират едни 20 милиарда в обезщетения и ще минат към електричество.Тойота няма проблеми, те сами се включиха а имат разработки на най добрите ДВГ с променлива степен на сгъстяване и почти 50% кпд..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 3
MvnJ
преди 7 години
Компанията на господина от статията, която коментираш и продукта, който се очаква на пазара след 7-8 месеца, както и конукренти със сходни х-ки и в същия ценови клас. Признанието на VW, което също ти е на един клик разстояние е достатъчно красноречив факт за да се правиш на неразбрал. За да имаме такива стряскащи цифри идващи от компания, която е от последните имащи интерес да разгласява подобна информация, значи положението е много по-сериозно и ни очакват много по-големи промени и по-скоро от обещаваното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 19
ing5rov
преди 7 години
Кои сте вие..."вече имаме достъпен и атрактивен продукт отговарящ на изискванията на масовия потребител"...по конкретно ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 6
honaniga
преди 7 години
Така, така. Пече се. Скоро ще дойде времето когато олигарсите ще ме хванат за макарите. Заради продажните политици олигарсите имат право да експлоатират и рушат природните богатства. Още няколко като Мъск и нещата ще се наредят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още