IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск представи "соларен покрив"

Милиардерът начело на Tesla показа стъклени плочи - своеобразни керемиди, които генерират електроенергия от слънцето

16:24 | 29.10.16 г. 64
<p>
	Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала &quot;Отчаяни съпруги&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала "Отчаяни съпруги". Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск представи в петък модел на „соларен покрив“ - нов продукт, който илюстрира ползите от съвместните дейности на фирмата прозиводител на електромобили и батерии от една страна, и компанията SolarCity, от друга, съобщи Ройтерс.

Предприемачът милиардер представи своеобразни керемиди, които генерират електроенергия от слънцето, като по този начин се елиминира необходимостта от традиционните слънчеви панели, както и дълготрайна батерия, която Tesla нарича Powerwall. Според Мъск по този начин може да се реализира визията му за живот без изкопаеми горива. 

„Това е един вид интегрирано бъдеще. Електромобил, Powerwall и соларен покрив. Ключовото е, че те трябва да са красиви, достъпни и бепроблемно интегрирани“, заяви Мъск.

Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала "Отчаяни съпруги".

В презентацията на Мъск нямаше много детайли за доказаната ефективност на соларните клетки, трайността на покрива, цената и кога ще е достъпен за потребители, посочва Bloomberg. Соларният покрив ще се предлага в четири варианта - Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile, and Smooth Glass Tile – заради разнообразието от архитектурни възможности.

На сайта на SolarCity се казва, че производството ще започне в средата на 2017 г. и че стъклото е твърдо като стомана.

„Соларният покрив се състои от уникално проектирани стъклени плочи, които допълват естетиката на всеки дом, оборудван с най-високоефективни фотоволтаични клетки“, пише в изявлението на Tesla. “Потребителите ще могат да избират кои части на покрива да съдържат скритата соларна технология, като същевременно целият им покрив ще изглежда по един и същи начин”, се казва още в текста.

Мъск е най-големият акционер и в Tesla, и в SolarCity, която се управлява от двама негови братовчеди. Редица анализатори предполагат, че евентуално сливане на двете компании може да спаси SolarCity, която е на загуба. На 17 ноември ще се състои гласуване, което да разреши придобиването.

Според Мъск две отделни компании забавят нещата, правят ги по-скъпи и е по-лошият вариант за акционерите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 14 rate down comment 5
MvnJ
преди 7 години
Сега нещата са на съвсем друг етап, вече имаме достъпен и атрактивен продукт отговарящ на изискванията на масовия потребител, както и среда за безпроблемното му използване. Въпрос на 2 до 3 години е да започне сериозната конкуренция при големите играчи а те веднъж преориентирали се в тази посока, вече нямат интерес да поддържат производство и развойна дейност и в двете области.Със соларните покриви до този момент пречките бяха подобни - липса на достъпен, комерсиален продукт.След 10 години ще има производство на ДВГ, колкото да задоволи малкия останал към тях интерес. Разбира се някоя война или друг катаклизъм може да забавят събитията но посоката е ясна и ще видим развитие със съвсем различни темпове въпреки плахите прогнози на разни анализатори, които не веднъж сме виждали да правят резки промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 21
Jorkata
преди 7 години
"Тесла" ще е фалирала много преди да минат тея 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 5
salaga
преди 7 години
Тесла на Мъск е ГОЛЯМА КОМПАНИЯ. Просто с годините се появяват нови Големи компании, които избутват стари Големи компании.То и Ейпъл, и Майкрософт преди 35 години бяха едни малки компании.А пък Фейсбук преди 10 години беше едно студентско забавление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
Прекрасна идея.Но не е от полза за монополистите и големите компании, затова и няма да е лесно на Мъск да пробие с този бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 19
ing5rov
преди 7 години
Десет години срок , за което говорите е недостатъчно време . След десет години пак ще се возиш на транспот с ДВГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 7
MvnJ
преди 7 години
Преди по-малко от 10 години на смартфоните и особено таблетите се гледаше с насмешка и недоверие. А тук говорим за много по-сериозна еволюция, промяна в мисленето, много политика и интереси. Забавиха го колкото можеха но началото вече е поставено и след като веднъж има създаден масов продукт (какъвто се очаква скоро) и конкуренция, нещата ще тръгнат по естествен път за ужас на всички фенове на изгарянето на подземни богатства заради благото на "братски народи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 11
stasi666
преди 7 години
Кочияшите също са се подигравали на автомобилите,но фактите са на лице.Явно за теб каменната ера е свършила защото са свършили камъните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 25
deant
преди 7 години
всъщност като гледам прогреса за последните 10 години... от 2009-та насам най-доброто, което сътвориха умните на пазара беше поредната велика депресия и една камара войни. Вече дори една читава ракета в космоса не можем да изстреляме. Вървим не напред, а назад. Тея работи дет си ги писал е малко вероятно да станат след 100 години, ти говориш за 10.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 27
ing5rov
преди 7 години
Тоя постоянно го вее вятъра из паралелните светове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 21
michaelis12
преди 7 години
Ама айде къде се изгуби бе я кажи за тва "бъдеще" нещо по въпроса ?! .... :))------------------------------------------------------------------------------------------------------Франция повиши драстично ползването на въглища за енергияВ противовес на климатичните договорености фрeнското производство на електроенергия от въглища достигна най-високото си равнище за последните 32 годиниhttp://***.investor.bg/analizi/91/a/franciia-povishi-drastichno-polzvaneto-na-vyglishta-za-energiia-226581/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още