IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Иван Ангелов: Бюджетът се нуждае от много по-радикални промени

Икономистът предлага докато трае кризата, България постепенно да увеличава държавния дълг

14:15 | 13.08.13 г. 14
Проф. Иван Ангелов: Бюджетът се нуждае от много по-радикални промени

Ще бъде груба грешка, ако не се актуализира бюджетът, каза на пресконференция проф. д-р Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН, цитиран от БТА. Според него бюджетът се нуждае от много по-радикални промени от застъпените в актуализирания му вариант.

Необходима е по-силна социална ориентация заради изключителната бедност у нас, засягаща няколко милиона души, заяви икономистът.

Той посочи обаче, че предимно десните партии смятали, че подобна актуализация е излишна. "ГЕРБ смята, че също е излишна, но допуска една актуализация в социалния пакет - в размер на около 150 милиона лева", каза проф. Ангелов.

Според него трябва да бъде променена политиката по държавния дълг, тъй като сега държавният дълг е 17-18%, а ЕС толерира до 60% от брутния вътрешен продукт (БВП). Икономистът отбеляза, че от 28 страни в ЕС 25 от имат държавен дълг над 30%, а България, Люксембург и Естония са с най-нисък дълг.

"Затова съм застъпник, докато трае кризата, България да поддържа политика на постепенно, управлявано и контролирано увеличение на държавния дълг през следващите четири-пет години до 25-27%", коментира икономистът.

Той предлага още минималната работна заплата да се повиши от 1 октомври 2013 г. от 310 на 340 лева, защото „тази минимална заплата засяга около 160 000 души - 130 000 в частния сектор и 30 000 в държавния". Правителството трябва да поеме и ангажимент за еднократна коледна добавка за около 1 000 000 - 1 200 000 пенсионери, които са с пенсии до 250-300 лева, смята проф. Ангелов. Според него тази добавка трябва да бъде минимум 50 лева, но по-добре е да бъде около 70-80 лева.

Трябва да се поеме ангажимент, че пенсионерите ще имат добавки за Коледа и през следващите години, посочва още икономистът.

Според проф. Иван Ангелов заплатите на учителите и на учените от Селскостопанската академия и от БАН трябва да бъдат увеличени, като подготовката за това трябва да започне от септември, а ръстовете да влязат в сила от 1 януари 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 1
data
преди 10 години
Тия хора не разбраха че кенсианския модел е неприложим за България . Тук и 5 лв. да пуснеш за да стимулираш търсенето моментално биват откраднати от партийната олигархия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
deBill
преди 10 години
Неговите съвети докараха два фалита при Луканов и Виденов и сега преструктурирания дълг от соца още го изплащаме и вземаме дълг да го изплащаме и ще го плащат и внуците ни .И този има наглостта пак да дава съвети. И какво преподава като професор Основи на социалистическата икономика?Ако сега ми преподава някъде с ритници ще го изритам от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Egati и професора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 10 години
Да го и икономиста Иван Ангелов. Топ икономическия съветник на Виденов изпълзял и той!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още