IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euronews: Новият мост над Дунав има сериозни дефекти*

Струващият 300 млн. евро "Нова Европа" бе открит едва преди няколко месеца, но вече се появяват проблеми

09:51 | 30.10.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Euronews: Новият мост над Дунав има сериозни дефекти*

Броени месеци след официалното откриване на втория мост над Дунав между България и Румъния бяха открити сериозни дефекти, съобщава в репортаж Euronews.

Експертите от българското транспортно министерство са установили поне 20 сериозни дефекта. По „Нова Европа”, каквото е официалното име на съоръжението, има дупки и проблеми със системата за отвеждане на дъждовна вода.

Дефектите са открити, след като през миналата седмицата се е появила голяма дупка, което е предизвикало и по-сериозна проверка на съоръжението.

Телевизията отбелязва, че мостът е „съвсем нов” – открит е едва през юни. Строителството завърши през април и коствало 300 млн. евро.

Припомняме, че при откриването на моста служител от испанската фирма FCC заяви, че въпреки кратките срокове на изпълнение строителството на съоръжението е много качествено. Мостът е част от Трансевропейския пътен коридор 4 и е от ключово значение за транспортните връзки в Югоизточна Европа.

Освен дефекти по моста обаче в България има още усложнения – пътната инфраструктура, довеждаща до „Нова Европа” е в лошо състояние. Въпреки това данните на българските власти са за непрекъснат ръст на преминаващите по моста. 

"Нова Европа" е вторият мост, свързващ България и Румъния, при градовете Видин и Калафат. Строителството получи средства от Европейския фонд за регионално развитие (ERDF). 

Междувременно от транспортното министерство заявиха, че дефектите на моста при Видин – Калафат нямат нищо общо със здравината на конструкцията. В позицията се уточнява, че през октомври е имало проверка и са открити сериозни проблеми, но ако те бъдат отстранени качествено и в срок, няма да се отразят на бъдещето експлоатиране на моста.

Към момента слаби места в настилката има и в двете ленти  на моста. Това се дължи на вода от дъждовете, която прониква под  настилката в следствие на тежкотоварния трафик. Вече се работи по отводнителната система на моста.

На този етап деформациите са само по износващия слой на асфалта, който е с дебелина от 4 см (настилката е с обща дебелина 10 см) и трябва да бъдат взети спешни мерки за отстраняването им преди началото на зимния сезон, когато водата може да замръзне и да нанесе сериозни щети на настилката, уточняват от министерството.

В началото на ноември ще бъдат преасфалтирани всички проблемни места, а трафикът и в двете посоки ще се извършва върху платното посока България – Румъния.

Министерството категорично отрича информациите, че мостът „може да падне“. Съгласно подписания договор, всички констатирани дефекти по моста до края на 2013 г. се отстраняват за сметка на изпълнителя.

*Новината е актуализирана в 12.11 ч. с позицията на транспортното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Един рефрен..."А, дано ама надали"...При всичките описани от теб действия просто се внимава де не се получи "случайно изкривяване" на предварително нарязаната баница. Тя се реже след ръкостискане между всички артисти от цирка.Резултата 120 на 120 според теб реален ли е? Въпроса, за мен, отново е риторичен.Но, ако ти си убеден в противното,...твое право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
На конспираторите като теб, всичко им е по темата и стигат до евреите, ДС, КГБ, ЦРУ, извънземните, Сорос, и прочиеНе е тук мястото. Крайно невъзпитано е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Това е точно по темата! Самия факт, че моста е *** кво да му обсъждаме. То си е факт. Сега обсъждаме защо се е получило. Както и всичко в това жалко подобие на държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Резултатите не могат така грубо да се манипулират както по време на Жан Виденов (тогава беше последната нагла фалшификация, на която бях свидетел).Наличието на застъпници, журналисти, социолози и други свидетели в изборните секции (по време на преброяването на бюлетините и попълването на протоколите) осигурява не едно-две а няколко паралелни преброявания и всеки, който се опита да фалшифицира нещо веднага така ще се компрометира, че никога повече няма да може да се върне на политическата сцена в България.Сега фалшификациите и изкривявания има само в изборните секции в Турция, част от тези в Кърджалийско, в някои ромски махали и в малките почти безлюдни селца, но са доста малък % от общите бюлетини.Фалшифицирането на резултатите от изборните протоколи след 2000г. е абсолютен мит. Ако си внимателен сам ще забележиш през последните 12 години кои инструменти се ползват за да се измести/изкриви вота в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
До всички *** - ако имате да кажете нещо по темата - моля. Ако искате да се карате като на партийно събрание - има други форуми, по-подходящи за целта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Аз лично отказвам да гласувам за "най-малкото" зло! 30 години ще станат скоро - видя се тази тактика само подкрепя престъпните структури сменящи цвета си през 5-10 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
А сигурен ли си, че и при коректно пуснати бюлетини, се обявяват коректни резултати? Въпроса, за мен, е риторичен.И още нещо. ВСИЧКИ сегашни политици са подели рефрен, че във ВУЗ-овете не се прави политиката а в НС. Преди 30-на години, друга песен пееха тези същите.Наистина маймунска държава. И тя не съществува от около преди 700 години.Няколко поколения Стамболовци са нужни за да сме поне на 0-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Дори и само изброените от теб да са, пак ще гласувам, но най-вероятно за този, който по-лесно ще се поддава и управлява от обществените настроения и протести. Сегашното престъпно правителство какво е - правят се че не чуват и че няма толкова голямо недоволство. И единственото което правят е да пренасочат корупционните канали заедно с %-тите от дрога, проституция, хазарт и оръжия обратно към черните партийни каси на БСП/ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Реформаторски блок !? ГЕРБ?! ВМРО?! АТАКА ?! НАционален фронт?или някви други нароили се точно преди изборите формации? кой от тях не купува гласове и зад кой от тях няма мафия? съгласен съм само с първите няколко неща, които каза. протести и неподчинения. и то не мирни. мирните се игнорират лесно. избори гласуване само когато има някакъв смисъл. ако трябва - до тогава анархия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Пак се изака на метеното....БСП и ДПС купуват 80-90% от ромския вот независимо дали хора като мен и теб гласуват.В тази ситуация статукво се променя само с протести и граждански неподчинения до дупка и задължително участие в избори. Негласуването е глас за БСП/ДПС и мафията зад тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още