IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

Застрашена е сигурността на доставките в енергийната система, смятат от енергийния регулатор

14:40 | 19.03.14 г. 31
ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества EVN, ЧЕЗ Електро България и Енерго-про продажби.

Това стана ясно след заседанието на енергийния регулатор, проведено днес.

Решението на енергийния регулатор идва, след като енергийният министър Драгомир Стойнев и ДКЕВР поставиха ултиматум на трите дружества да платят дълговете си към НЕК.

Дружествата имат 7-дневен срок, в който да отстранят нарушенията, както и 14-дневен срок за писмени становища.

На 7 април енергийният регулатор ще проведе открито заседание по производствата за отнемане на лицензите.

Според ДКЕВР неизплащането на дължимите суми „води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система".

След извършени проверки по жалби на НЕК срещу EVN България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-про Продажби са установени извършени нарушения от страна на електроснабдителните дружества, пише в решението.

EVN България Електроснабдяване и Енерго-ПРО продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

„ЧЕЗ Електро България“ АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин „ЧЕЗ Електро България“ АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия.

Действията на EVN България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-про продажби лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност.

Към настоящия момент, по предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв., от които:

EVN България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв.
ЧЕЗ Електро България дължи 67,3 млн. лв.
Енерго-про продажби дължи 63,7 млн. лв.

Вижте какво мислят политиците и експертите за отнемането на лицензите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Няма нищо общо онова заяждане с това. Тогава ЕРПтата си имаха сериозна вина, надписани нереални сметки, некоректно отчитане на електромери и си беха за бой.В конкретния случай държавата им извива ръцете да плащат за популисткото сваляне на цените от Орешарски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Не, няма връзка с нищо нашата борса :)Някакви дългосрочни тенденции може да са в синхрон със събитията, но никакви скандали и новини не влияят мигновено. Може някаква новина да доведе до срив на някоя акция но на целия индекс - едва ли. Не сме дотам спекулативно развити.Отделно често оборота е толкова мижав че ако някой по-сериозен чичка си премести парите от левия джоб в десния, и Софикса излети или потъне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikvarova
преди 10 години
Кефале, най-обичаме да гледаме в канчето на другия. Абе пич, има закони! Ако не спазваш закона - следва да ти се потърси сметка! Но да пускаш онази лавандула(Стойнеф) да приказва глупости! Да назначиш в ДКЕВР хора без нужния опит и експертиза(само за да изпълняват политическите поръчки за социализиране на цената на ел.енергията) след което да ревеш на всеослушание че ЕРП-тата са мизерници е всичко друго но не и компетентно управление.Спомни си, когато беше предизборната кампания, че дори и преди това, как Стнишев надълго и нашироко обясняваше, че имат подготвени кадри, ясна визия и методология в кратки срокове да "Върнат държавата на гражданите" и да задвижат икономиката. Е видяхме за цялото това време, колко малоумия натвориха. на всичкото отгоре, поне да го правеха фино(като хора с опит и знания), а те - като слон в стъкларски магазин. За съжаление са силни основно в: "СИСТЕМНИЯТ ПОДХОД ПО НИЩОПРАВЕНЕ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 10 години
Не знам дали някой си спомня че и Б.Б.се заяде в началото с ЕРП-тата . И полиция и ДАНС и праща :) И всички сигурно си спомняте резултата . Е сега ще е същия - шоково изплющяване на цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 8
ert
преди 10 години
Заплатите в ЕРП-тата са на световно и над световно ниво. Регионален мениджър инкасо получават около 8 хил. лв., в централите са от 10 хил. лв. нагоре. Знаете ли какви яки връзки трябва да има човек за да работи в някое ЕРП? Това не е работа за всеки, а само за богоизбрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
boogeyman
преди 10 години
има ли връзка между този конфликт и спада на борсата или спада се дължи на Украйна преди всичко?благодаря за отговорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Бре бре какъв капацитет се извъди , къде е проблема на ЕРПтата :), чак се чудя що не те викнат да им оптимизираш разходите и да им опраиш проблемаПърво, тук не е въпроса за ЕРПтата, а за това, че Орех се опитва да прави социална политика за тяхна сметка. НЕК им виси с едни пари, ама те да си траят.Второ, знаеш колко заплати по 10 000 лева и колко наема на 20 етажна кула са 320 милиона? От заплати и наеми тия 320 милиона има да ги спестяваш къде 500 години.Трето, 10 000 лева ХИЧ НЕ СА космическа заплата за мениджър в било коя голяма компания в България. Мога да ти гарантирам че ги има и в банките и в телекомите и в пивоварните и в търговските вериги и в Кока Кола и в...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
FINTA
преди 10 години
Tи май работиш в енергото? Всичко което исках да кажа е че тва е пушилка за слепите вярващи. Нищо няма да се промени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 11
kefal
преди 10 години
Проблемът с ЕРП-тата се дължи на тяхната неефективност и огромни разходи. Примери бол: ЕнергоПро си наема цяла 20-етажна кула за централа, за ЧЕЗ съм чувал космически суми за заплати, в средно ниво мениджмънт заплати между 5 и 10 хил. лв. все едно не работят българи, и т.н. Проблемът са многото измислени разходи, затова има проблем. Ако си реорганизират дейността и намалят разходите си, няма да има и проблем. Не може да работиш в България, страна намираща се в преход и реформи, и да искаш да живееш като на запад. Не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Виж как си схванал всичко. Е Орешарски и Бойко се правят че не го схващат. та .. Бойко забърка кашата с високите изкупни цени и задължението за присъединявване, а Орешарски я загори, като намали цените и докара НЕК да купува по-скъпо а да продава по-евтино. После реши да събере тези пари обратно от зеленчуците ( енергийни имам предвид) ама се оказа че зеленчуците не са празни тикви, осъдиха го, отмениха таксата и са НЕМА ПАРЕ! Опит две - да събере парите от ЕРПтата, тъй като те също не са празни тикви, мисля можеш да се сетиш какво ще последва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още