IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се взима лиценз на ЕРП заради "заплаха за националната сигурност"?

Според предписанията в Закона за енергетиката такова решение трябва да се съгласува с "компетентните държавни органи"

12:14 | 19.03.14 г.
Как се взима лиценз на ЕРП заради "заплаха за националната сигурност"?

Енергетиката е част от националната сигурност, категорични са експертите и заявяват, че приоритет на правителството е да гарантира доставките на енергия и енергийни ресурси. Затова и сега заплахите за отнемането на лицензите на трите електроразпределителни дружества са свързани именно с гарантирането на националната сигурност.

Припомняме, че енергийният регулатор и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев поставиха ултиматуми към електроразпределителните дружества да изплатят дължими суми към Националната електрическа компания (НЕК). Заплахата беше свързана с отнемането на лицензи. Суми бяха преведени, но от държавната компания отказаха да ги приемат. 

Така, че срокът изтече и сега на ход е ДКЕВР, в чиито правомощия е издаването и отнемането на лиценз за дейността на енергийни предприятия.

Според записаното в чл. 51 от Закона за енергетиката, лиценз по тази причина може да бъде отнет, но след съгласуване с „компетентните държавни органи“. От това мъгляво описание не става ясно, дали това е ДАНС или друга подобна агенция.

Както и да бъдат тълкувани местните закони, всяко неправомерно отнемане на лиценз ще бъде обжалвано в международен арбитражен съд, коментира за Investor.bg енергийният експерт Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

„При такава ситуация е много вероятно да се повтори случилото се в Албания – ЧЕЗ напусна страната, но получи компенсация за това“, обясни той.

Според Стайков ДКЕВР е поставила ЕРП-тата в невъзможна ситуация – или да не платят на НЕК, или да останат без пари и тогава да се наложи да спрат да изпълняват лицензионната си дейност по пренос и достъп. „При втория случай със сигурност могат да им отнемат лиценза“, обясни той.

В момента обаче НЕК е в тежка финансова ситуация и ограничаването на приходите всъщност означава неплащане на производителите, сред които и ТЕЦ-овете. Те от своя страна пък няма да могат да се разплатят с мините и по веригата – с миньорите. Опасенията вероятно са свързани и с проявата на недоволство от тяхна страна.

Всъщност като част от постановката, че енергетиката е част от националната сигурност не може да бъде търсена и финансовата несъстоятелност на Националната електрическа компания спрямо предписанията на Търговския закон.

В чл. 61 от Закона за енергетиката е записано, че „отношенията, свързани с неплатежоспособността и несъстоятелността на енергийно предприятие, получило лиценз за пренос на електрическа и топлинна енергия или природен газ, за разпределение на електрическа енергия или природен газ, както и лицата, получили лиценз за дейност чрез обекти по утвърдения от Министерския съвет списък на стратегическите обекти от национално значение в енергетиката за обществена доставка или обществено снабдяване с електрическа енергия или с природен газ, се уреждат със специален закон“.

Такъв специален закон липсва в нашия правен мир. Този текст обаче означава и още нещо – специални са условията за обявяване на несъстоятелност и на електроразпределителните, топлофикационните и газопреносните дружества, които също са част от националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още