IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ако след изборите ГЕРБ няма пълно мнозинство, ще остане в опозиция

Бившият премиер поиска незабавното отстраняване на "управителя и подуправителя на БНБ"

08:56 | 23.07.14 г. 17
Борисов: Ако след изборите ГЕРБ няма пълно мнозинство, ще остане в опозиция

Ще оставя ГЕРБ в опозиция, ако нямаме пълно мнозинство след предсрочните избори, заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на партията Бойко Борисов и допълни, че така ще остави БСП и ДПС отново да управляват. Според него, ако партията има над 121 депутати, тогава може да коментира евентуална коалиция с друга партия за управлението на страната.

Борисов беше категоричен, че той ще бъде премиер, ако партията му победи на изборите.

Той заяви още и че всички депутати на ГЕРБ ще бъдат в пленарната зала, когато Пламен Орешарски подаде оставка.

Борисов направи и изчисления за очаквания дефицит в бюджета до края на годината. Според него има неразплатени около 1,2 млрд. лева на общините, не са платени дълговете на БДЖ  и няма осигурени средства за повишаване на пенсиите. Според сметката на бившия премиер дефицитът в бюджета, след като бъдат осигурени и необходимите буфери, ще бъде към 10 млрд. лева.

Бойко Борисов направи коментар и за ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ). Той поиска да бъдат отстранени незабавно „управителят и подуправителят на БНБ" и да бъдат назначени хора, които могат да поемат отговорност.

Според Борисов едва сега БНБ прави това, което трябваше да направи още преди месец – да говори с инвеститорите в КТБ  и да бъдат направени опити за оздравяване на банката от тях, а не "да лъжат обществото, че банката ще отвори врати на 21 юли".

„Парите обичат тишината и спокойствието”, коментира още бившият премиер в отговор на въпрос защо неговото правителство е предложило Иван Искров на поста управител на БНБ. "Трябваше да има спокойствие и приемственост", допълни още Борисов.

Той посочи, че и през изминалите години е имало проблеми с български банки, а обществото дори не е разбрало за тях. В крайна сметка, въпреки кризата, българската банкова система е сочена като една от най-стабилните в Европа, каза още Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 22 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Заседанието на Българския енергиен холдинг, който ще вземе решението за взимането на заема от "Газпром" ще се състои в 17:00.Заемът, който "Газпром" отпуска, е за 620 млн евро. С него БЕХ ще трябва да финансира своето дялово участие от проекта (15%). Сумата обаче няма да е достатъчна, тъй като договорът с консорциума "Стройтрансгаз" ДЗЗД е подписан за 3.8 млрд. евро, вместо първоначално предвижданите 3.5 млрд. евро.Към договора се очаква да се подпише и особен залог върху бъдещите дивиденти на БЕХ от проекта, с който ще се гарантира изплащането на заема от държавната компания към "Газпром".Със средствата ще бъде увеличен капиталът на компанията "Южен поток България", така че тя да може да изплати авансът от 10% (т.е. 380 млн. евро) на строителите.Изборът на консорциумът "Стройтрансгаз" ДЗЗД беше обявен на 27 май, в същия ден и час, в който премиерът Пламен Орешарски обещаваше на председателя на Европейската комисия, че изграждането на газопровода ще бъде замразено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 7
Kaoru
преди 9 години
Утре ще си промени мнението :D Тенденция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
На мен ми е интересно, ако спечели, кого ще изкопа тоя път :DМиналия път намери Монката и Трайов дето що годе знаеха къде са, тоя път кого ще? Лила, Деси и Веждичката, Божо Димитров може да получи и портфейл завалия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 13
misanthrope
преди 9 години
:DE*ати цирка.Или гласувайте всички за мен или няма да изгрея утре и земята ще загине :DНяма опозиция, напускаш парламента. 10 милярда дефицит :D. Тва число се учи в 11 клас бе, :D малко се учудвам че знае за него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 14
vzhekoff
преди 9 години
Този *** още не е взел властта и почна. Да не би по негово време да бяха платени дълговете на БДЖ ? А може би бяха тези на общините ? Или бе изчистил ДДС-то, което Дянков задържаше с години ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още