IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Институциите трябва да разкрият всички връзки в КТБ*

Президентът иска пълен международен преглед на активите, кредитите и обезпеченията в банката, отново настоя да се гласува актуализацията на бюджета

10:46 | 25.07.14 г. 28
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Институциите трябва да разкрият всички връзки в КТБ*

Президентът Росен Плевнелиев призова институциите да работят заедно за разкриването на нерегламентирани връзки на политици, прокурори, съдии и общественици с Корпоративна търговска банка (КТБ), ако такива съществуват.

В обръщение към депутатите Плевнелиев коментира, че “децата ни няма да ни простят, ако не отворим "досиетата КТБ”. “Изминаха 25 години от демократичния преход и все още не е казана цялата истина за принадлежността на политическия и обществен елит на страната към комунистическите тайни служби. Това беше грешка. Днес не бива да допускаме още веднъж същата грешка”, посочи той. 

“Ако се разкрие цялата истина, подмененият преход ще приключи и истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален и институционален аспект в очите на гражданите. Ако се замете истината, подмененият преход ще продължи за години напред”, каза още президентът в Народното събрание.

Той определи кaзусa с банката като най-големия тест за държавата и поиска Българската народна банка (БНБ), Комисията за финансов надзор (КФН), Националната агенция за приходите (НАП), Прокуратурата, комисиите за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество да координират действията си и да си свършат работата до край.

“Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията кредит по кредит, чрез български и международни одитори”, посочи Росен Плевнелиев. Той настоя да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в банката, а ако има дупка – да се провери къде са парите. По думите му чрез маханизмите за международна правна помощ “може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност”.

Държавният глава изрази убедеността си, че всички съзнават своята отговорност и вярва, че ще се вземат правилните решения, тъй като те засягат функционирането на държавата. От името на гражданите той призова политиците да намерят съгласие и да дадат своя принос за преодоляването на политическата криза и внасянето на по-високо ниво на стабилност в държавата.

Росен Плевнелиев отново поиска от депутатите да гласуват актуализацията на бюджета на държавата и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). “Считам, че тази актуализация е наложителна, за да позволи на болниците, на общините, на гражданите да не понесат допълнителни негативи от политическата нестабилност”, посочи той.

“Нека предложената ревизия от бюджета бъде ревизирана от експертите на политическите партии и да се вземе обективна, а не политическа оценка на приходите, разходите и рисковете”, коментира държавният глава, като призова Народното събрание да ревизира бюджета “заради гражданите, болниците, общините и за размразяването на две оперативни програми, заради пациентите, бедстващите, очакващи компенсации, за внасяне на допълнителна сигурност в случай на бъдещи несигурност на финансовия сектор в период на отсъствие на Народно събрание”. 

По думите му общините не могат да си позволят наложените финансови корекции, а строителите, тъй като не са получавали плащания, са принудени да спрат работа по проектите.

Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 45 rate down comment 10
popo323
преди 9 години
Това което си написал не е така . Имаме закон в който е ясно казано , какво и как се изплаща , за това е и създаден гаранционен фонд от вноски и отчисления на самите банки . Всеки който е спазил закона , и влога му е в рамките на гарантираните пари е редно по бързо да бъде обещетен . Не може непрекъснато да си измисляме нови неща , тези които имат пари над гарантирания минимум са си поели риска . Ако го нямаше гарантирания минимум , кой въобще би си държал парите в банка , с какви пари ще се кредитира икономиката тогава . Всеки би си сключвал частни договори за заеми. И аз ако държа някакви пари на влог , това не означава ,че не ми трябват , а че ми е необходимо да имам бързо ликвидни средства при нужда . В момента не дай Боже да се разболееш , веднага ти трябват средства , касата на практика не покрива нищо . А виж за тези с милионите , те след това могат да си съдят банката и да си търсят парите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 41 rate down comment 14
misanthrope
преди 9 години
Колега, забрави малко партийната заръка да вардиш Търнокопа с гърди на амбразурата. Това за актуализацията на бюджета е едната трета. И там влизат едни буфери за следващото правителство и едни заеми дето не е много ясно за какво са, но нейсе разумно е. 2/3 са лозунги дайте досиетата, изчистете институциите, ще спре фалшивия преход ще почне истинския ( до кога преход бе, ***? До кога?) Като ще чистим институциите, ще пипаме ли ДНСК да питам, Глосов млосов там, ще гледаме ли кой е в т.нар. тех парк и прочие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 47 rate down comment 21
studioaa
преди 9 години
Тези хора, които нямали да си видят влоговете още доста време, защо си влагат парите в банка заради лихвите, щом тези пари им трябват?? Аз съм 100% против да са вземат заеми от бюджета, за да се изплащат каквито и да е влогове, включително гарантирани. Цената на заем от 3.5 млрд. за 10-15г може да достигне над 1,2 млрд. лева. според мен гарантираните влогове трябва да се изплащат с пари от бюджета само когато бюджета е излязъл на излишък. Американското правителство да не би да изплаща влоговете в Лемън?? Всъщност Лемън започна да се разплаща с кредиторите си около 5 години след като обяви фалит и беше защитена от кредиторите си от съда. Не е нормално да се изплаща каквото и да било преди продажба активите в КТБ. Така ще има натиск и няма да се повтори сценария от 1997-2000г, когато активите на фалиралите банки бяха разпродадени на безценица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 19
boogeyman
преди 9 години
колега, забрави за малко партийната заръка "трябва да плюем по Президента за да отклоняваме общественото внимание от золумите които правим" и обърни внимание какво точно иска Плевнелиев....преди всичко иска актуализация на бюджета или да се даде възможност на служебното правителство да взима заеми.. нали осъзнаваш, че ако едно от двете не се случи през идните 5 работни дни, няма да видиш заплата от работодателя се няколко месеца "щото клиента още не е платил", а родителите ти като отидат на лекар ще срещнат табелка на вратата "направленията са изчерпани до края на септември". едни други хора пък няма да си видят депозитите още много дълго време.... другото искане за "изкарване на досиетата" също признавам, че е доста нереалистично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 51 rate down comment 9
popo323
преди 9 години
Ама то много трудно да видиш какви са връзките в КТБ . Просто отиваш на летището и изискваш да видиш кой е летял със самолетчето на Цв. В. Като ви извадят регистрациите във ВИП зоната , веднага ще лъсне кои политици и други са се разкарвали заедно с него на разходки . Ама никой не иска да се види това , цялата информация до момента се крие , с малки изключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 28
misanthrope
преди 9 години
Президента е един комсомолски секретар по душа и тази роля много му отива. 2/3 от нещата които е казал, са лозунги в стил "светлото бъдеще на комунизма"То ясно че от него почти нищо не зависи, и от Константин Пенчев нищо не зависи, но поне говори верни неща, за разлика от Плевнидента който бълва лозунги и нищо друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 61 rate down comment 11
studioaa
преди 9 години
Това изявление според мен е подготовка за това, което предстои да се случи с КТБ. Оманския фонд мълчи и наема адвокати в Лондон, Ц.В. също се "покри" на сигурно. При това положение вероятността КТБ да заработи отново е 0%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 70 rate down comment 9
Спящият бик
преди 9 години
Намирам сравнението на Президента между досиетата в ДС и досиетата в КТБ за изключително уместно. Дълбоко се съмнявам обаче, че истината може да се изкара на повърхността от местните институции. Както се полага на една мафия (поне филми сме гледали достаъчно), те всички са в *** или - хайде да го кажем по-културно - в омертата. Дори квесторите в момента не се знае ровят ли или замитат? Затова, ако въобще научим нещо, то ще стане след външно разследване от най-високо ниво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още