IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Институциите трябва да разкрият всички връзки в КТБ*

Президентът иска пълен международен преглед на активите, кредитите и обезпеченията в банката, отново настоя да се гласува актуализацията на бюджета

10:46 | 25.07.14 г. 28
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Институциите трябва да разкрият всички връзки в КТБ*

Президентът Росен Плевнелиев призова институциите да работят заедно за разкриването на нерегламентирани връзки на политици, прокурори, съдии и общественици с Корпоративна търговска банка (КТБ), ако такива съществуват.

В обръщение към депутатите Плевнелиев коментира, че “децата ни няма да ни простят, ако не отворим "досиетата КТБ”. “Изминаха 25 години от демократичния преход и все още не е казана цялата истина за принадлежността на политическия и обществен елит на страната към комунистическите тайни служби. Това беше грешка. Днес не бива да допускаме още веднъж същата грешка”, посочи той. 

“Ако се разкрие цялата истина, подмененият преход ще приключи и истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален и институционален аспект в очите на гражданите. Ако се замете истината, подмененият преход ще продължи за години напред”, каза още президентът в Народното събрание.

Той определи кaзусa с банката като най-големия тест за държавата и поиска Българската народна банка (БНБ), Комисията за финансов надзор (КФН), Националната агенция за приходите (НАП), Прокуратурата, комисиите за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество да координират действията си и да си свършат работата до край.

“Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията кредит по кредит, чрез български и международни одитори”, посочи Росен Плевнелиев. Той настоя да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в банката, а ако има дупка – да се провери къде са парите. По думите му чрез маханизмите за международна правна помощ “може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност”.

Държавният глава изрази убедеността си, че всички съзнават своята отговорност и вярва, че ще се вземат правилните решения, тъй като те засягат функционирането на държавата. От името на гражданите той призова политиците да намерят съгласие и да дадат своя принос за преодоляването на политическата криза и внасянето на по-високо ниво на стабилност в държавата.

Росен Плевнелиев отново поиска от депутатите да гласуват актуализацията на бюджета на държавата и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). “Считам, че тази актуализация е наложителна, за да позволи на болниците, на общините, на гражданите да не понесат допълнителни негативи от политическата нестабилност”, посочи той.

“Нека предложената ревизия от бюджета бъде ревизирана от експертите на политическите партии и да се вземе обективна, а не политическа оценка на приходите, разходите и рисковете”, коментира държавният глава, като призова Народното събрание да ревизира бюджета “заради гражданите, болниците, общините и за размразяването на две оперативни програми, заради пациентите, бедстващите, очакващи компенсации, за внасяне на допълнителна сигурност в случай на бъдещи несигурност на финансовия сектор в период на отсъствие на Народно събрание”. 

По думите му общините не могат да си позволят наложените финансови корекции, а строителите, тъй като не са получавали плащания, са принудени да спрат работа по проектите.

Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 39 rate down comment 11
Miraka
преди 9 години
Така е, но все пак се очаква да не фалират всички банки по едно и също време. Това си е споделен фонд като при застраховките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 40 rate down comment 13
Miraka
преди 9 години
Доверието в системата няма да се разруши, ако системата не изпълни собсвените си правила за гарантиране на депозитите до 100 хил евро? Тука има някакво гигантско противоречие :) Всяко доверие се гради на предвидимост и спазване на поетите ангажименти. Това което предложих точно ще защити интересите на данъкоплатците в максимална степен, понеже: 1. Ще се вземат парите от гаранционния фонд (който не се попълва от данъкоплатците) 2. Каквото (ако) не стигне за гарантиране на малките депозити, ще се доплати от данъкоплатците, като след това разплащането към бюджета ще е с предимство при продажбата на активи на банката. 3. Големите депозити ще получат каквото е останало от активите след разплащането към бюджета и гаранционния фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 41 rate down comment 9
1111@
преди 9 години
Кучето е заровено в закона за БНБ или просто в недофинансирания(по закон) ФГВ.Той се пълни горе долу така: За всеки нов влог,банката е длъжна да внесе 0,5 % от неговата стойност във ФГВ.Останалите 99,5 % се "гарантират" от държавата ?!? Затова влоговете на физ.лица са 38 милиарда,а в ФГВ са 1,8- 2 милиарда.Бакалската сметка показва,че държавата е поела дълг от 36 милиарда спрямо влоговете,с малката подробност,че толкова пари тя просто няма.Така става в държави,където банкерите и лобитата им пишат законите за банките,редят си правителства и си правят каквото искат с техните клиенти,които са абсолютно беззащитни пред закона(техния,банкерския закон)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 39 rate down comment 9
studioaa
преди 9 години
Няма никакво значение какво сметяш за "уместно и справедливо". България уж е правова държава и има закони за решаване на казуси като този съобразени европейските стандарти. В случая е важно да се придържаме стриктно към закона за да се защитят интересите на данъкоплатците, а не към измисленото вътрешното чувство за "справедливост". Само така няма да се разруши доверието в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 37 rate down comment 13
Miraka
преди 9 години
Не говоря за всички влогове. Според мен е най-уместно да се изплатят гарантираните влогове чрез фонда и бюджета. След това от продажба на активите на банката трябва да се изплащат останалите влогове и да се попълва гаранционния фонд и бюджета пропорционално. Това ми се вижда най-справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 39 rate down comment 8
studioaa
преди 9 години
Ако ми посочиш е един пример в който всички влогове за били изплатени до няколко седмици след фалита на голяма банка в развита страна ще призная ще не съм прав изобщо. Такава практира никъде няма установена и родното ни законодателство е съобразено с изискванията на ЕС.Какво стана с Лемън Брадърс, какво стана с Кипър и Ирландия??Прочетете, осведомете се и тогава говорете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 40 rate down comment 9
Miraka
преди 9 години
Чуваш ли се какво говориш? Както казаха по-долу: кой нормален човек ще си държи и 2 лева в банка при положение че гаранцията е Франция :) Тъй като държавата в лицето на БНБ е отговорна за създадената ситуация поради лошия банков надзор, държавата трябва да понесе отговорност и да изпълни собствените си закони за гарантиране на депозитите в определения размер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 38 rate down comment 10
studioaa
преди 9 години
Не е редно да се избързва с обезщетяването на когото и да било, защото обезщетяване със заем е равносилно на директна монетаризация на липсите, което е недопустимо. БНБ правеше така и през 1997 и всички видяхме какъв беше резултата. Никъде в нормалния свят няма практика по изплащане на влог от бюджета. Виж какво стана в Кипър?? Нашият закон казва, изплащането на влоговете почва най-много месец след отнемане на лиценза, но никъде не се казва, кога то трябва да приключи. Не е редно това изплащане да продължи по-малко от 10 години, защото бюджета ще бъде претоварен в противен случай. Парите за здравеопазване, образование и пенсии са много по-важно перо за бюджета отколкото изплащането влоговете на група лакомници. Ако имаш здравословен проблем може да получиш пари за лечение от НЗОК, нали уж здравеопазването е безплатно. Ликвидни средства, които ще се ползват скоро не се държат на депозит или разплащателна сметка в банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 38 rate down comment 8
boogeyman
преди 9 години
Ок, колега.. нямам време и желание да ти оборвам опорните точки за 9-те милиарда Фиск Резерв и 1 млрд. буфери..ако не бъде приета актуализация, или решение служебното правителство да тегли заеми и въпреки това това същото служебно правителство както и следващото няма да има проблем с разплащанията, ще ти се извиня публично тука у Инвестора.. ако стане обратното, ще те помоля просто да спреш да се опитваш да ни зомбиарш с некви полустъкмистики за ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 11
popo323
преди 9 години
Но пък мога да си представя какъв е в момента ужаса в част от хората . На практика 25% искат държавата да възстанови всичко на вложителите в КТБ, независимо от това ,че подобно действие ще е на гърба на всички В четвъртата по големина банка са засегнати пряко или коствено 1/4 от активните хора . При 6 млн акции на борсата купени по около 90 лв , при обявен фалит ,те ще се сринат . Само от тези акции сума ти хора и фондове ще загубят 500 милиона , дори и без да имат влогове там . А пък вече се дочува ,че главните други акционери , не само няма да налеят пари , но се наемат адвокати които да съдят държавата ,за да им върне тя парите . Но пък и кой е луд да налее милиарди за да възстановява влогове на някой друг. Вие бихте ли налели пари в нещо напълно губещо ,подобни пари биха били просто подарък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още