IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Актуализацията на бюджета не е жест към служебното правителство

В трудни за страната моменти отговорните партии се разпознават по това, че поставят националните приоритети над всичко, посочи президентът

22:28 | 29.07.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Актуализацията на бюджета не е жест към служебното правителство

Актуализацията на държавния бюджет не е самоцелно действие, нито е жест към служебното правителство, обяви президентът Росен Плевнелиев в изявление във връзка с одобрените на първо четене законопроекти за актуализация на държавния бюджет и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014 година.

Според Плевнелиев това е стъпка в правилната посока, но тя не решава напълно проблемите в непредсказуемата среда, в която се намира страната, съобщават от Прессекретариата на Президенството.

"В трудни за страната моменти истинските политици и отговорните партии, се разпознават именно по това дали могат да поставят националните приоритети над всичко, да загърбят партийните си интереси и да бъдат честни с нацията” посочва още Плевнелиев в своето обръщение.

Той отчита, че липсата на политическа воля за реформа на здравеопазването постави целия сектор в критично състояние и посочва, че актуализацията на бюджета на НЗОК е ключова в този тежък момент за системата на здравеопазването.

„Приетите изменения днес дават възможност секторът да получи глътка въздух, но нуждата от качествена реформа едва ли може да бъде поставяна под съмнение”, заявява държавният глава.

Що се отнася до ревизията на републиканския бюджет тя е необходима за общините за осигуряването на финансовите корекции по европейските програми. Това ще даде възможност на страната ни да усвои близо 3 млрд. лева до края на 2015 година, посочва Плевнелиев.

„Актуализацията на бюджета ще помогне българските граждани да не усетят цялата тежест на кризата, в която се намира страната. Това решение на Народното събрание ще бъде инструмент, с който може да се даде възможност да се противодейства срещу извличането на политически или икономически ползи на гърба на българския народ”, казва президентът в своето изявление.

Той призова народните представители да подкрепят актуализацията на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. и на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. и на второ четене.

„Това е една правилна стъпка към стабилизиране на страната и осигуряване на плавен преход към повече стабилност”, заяви в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
При така гласуваната на първо четене актуализация, възникват "обосновани" съмнения че служебното правителство се готви да управлява доста след октомври и ноември. Просто съмнения, които биха стрували много скъпо ако се случат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Понеже демокрацията ми дава право да разкрия вота си на последните парламентарни избори, ето:Взех бюлетина и на нея написах: всички сте измамници и я зачертах отгоре до долу. Някой ще каже ли, че съм сбъркал? Всичко много добре си личи от сегашното поведение на партиите. Това поведение се нарича Смяна на платната. ДПС са майстори, сега и ГЕРБ почнаха, а на БСП им се проби коритото. Дано потънат всички дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
Грую Груев
преди 9 години
Плевня, вариантите са 4:- *** си- главата не те слуша- жената не ти пуска- комбинация от горните 3П.С. Вече съм почти убеден, че Зелката Зелев има много достоен наследник в твое лице - ти си по-голям срам за страната и от *** и Тиквата взети заедно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
LuckyYou
преди 9 години
Давам линкове - вижте само преди една година какво говорят ББ и подлогата му!http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/prezidentyt-vyrna-chastichno-aktualizaciiata-na-biudjeta,155594/http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/borisov-aktualizaciiata-shte-byde-katastrofa-za-ikonomikata,156130/Налагане на вето - говорене за икономически катастрофи и сега какво - дайте да го актуализираме! Национални предатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
LuckyYou
преди 9 години
Преди една година се искаше отново актуализация на бюджета. И господин *** помните ли го тогава какво говореше, а какво говори сега? На това се казва фурнаджийска лопата, искат да направят огромен дефицит за да извикат МВФ! ГЕРБ изпълняват поръчката на САЩ, а на ДПС явно въобще не им дреме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още