IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок е против актуализацията на държавния бюджет

Намаляване на разходите, повишаване на събираемостта на приходите и повсеместни реформи, поискаха от политическата формация

15:27 | 28.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Реформаторският блок е против актуализацията на държавния бюджет

Реформаторският блок е против актуализацията на бюджета в предложения вид, стана ясно след днешната пресконференция на политическата формация. Решението за ревизия създава тенденция към постоянно наливане на пари в нереформирани сфери и отлагане на проблемите с временно запълване на дупките, допълват от блока, цитирани от БТА.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски посочи, че промяна трябва да има само по отношение на компенсиране на дефицита в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според Реформаторския блок увеличаването на тавана на дълга с 3,4 млрд. лева е необосновано при наличието на фискален резерв от 8 млрд. лева. Това ще натовари всеки работещ българин с нови 1,1 хил. лева задължения, сочат изчисленията на обединението.

Препоръките на формацията са да бъдат реализирани „дълбоки повсеместни реформи във всички сфери и области на политиката и икономиката“, коментира Божидар Лукарски, който е един от зам.-председателите на Реформаторите. Според Мартин Димитров пък решението на проблема може да бъде намаляването на излишните разходи, а е редно актуализация да бъде правена от следващото правителство и парламент.

Найден Зеленогорски пък отчете, че не са положени всички усилия да се повиши събираемостта на приходите. Този парламент няма легитимното доверие да вземе решения, които "закачат на шията на държавата" 3 - 4 млрд. лв. допълнителни дългове", посочи още той.

Припомняме, че в края на миналата седмица ГЕРБ и ДПС се обединиха в искането си за актуализация на държавния бюджет, след като Министерският съвет внесе предложението за ревизия в деловодството на Народното събрание. За утре в 15 часа е насрочено извънредно заседание на парламента, на което да бъде обсъдено предложението за ремонт на бюджета. Искане за актуализация на бюджета и повече правомощия за служебното правителство отправи и президентът Росен Плевнелиев. 

БСП обаче е категорично против актуализацията на бюджета. След като не успяха да спрат решението за извънредно заседание в сряда, левицата поиска от премиера в оставка Пламен Орешарски да изтегли предложението си.

Социалистите са категорични, че бюджетът е изпълним и няма рискове за страната, особено предвид факта, че във фискалния резерв има над 8 млрд. лева.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче изчисли, че в момента в резерва стоят 3 млрд. лева от международната емисия облигации, както и 1,2 млрд. лева от емисията шестмесечни ценни книжа, емитирана за спасяването на банковата система. Опасенията са, че при това положение фискалният резерв може да падне под лимита, необходим за нормалното функциониране на валутния борд.

По време на днешната пресконференция на Реформаторския блок беше коментиран и въпросът за евентуална коалиция с ГЕРБ. Лукарски беше категоричен, че предизборно споразумение с бившите управляващи е немислимо. Реформаторите ще се явят на изборите самостоятелно, а ГЕРБ ще е един от конкурентите им за гласовете на десните избиратели, категоричен беше още лидерът на СДС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Това значи ли че РБ и БСП ще правят коалиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още