IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

Ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики, констатира БНБ

16:28 | 22.10.14 г. 99
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

На 4,222 млрд. лв. възлизат необходимите обезценки на активи в поставената под надзор „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ). Нужната обезценка на кредитния портфейл е в размер на 4,057 млрд. лв., или 76% от него.

Oбщата сума на всички активи е в размер на 6,662 млрд. лв, става ясно от  анализа на одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“ ООД, „Делойт България“ ООД и „АФА“ ООД. Оценката е извършена на база на отчетените по регистрите на банката към 30.06.2014 г. активи и банкови гаранции с отразяване на всички съществени събития до 30.09.2014 г., оказващи влияние върху анализа. 

Според БНБ ръководството на банката "не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики". След поставянето на банката под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут, посочват от централната банка.

При отпускането на кредити е липсвало задълбочено проучване на кредитоискателите, а също така и отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането, става ясно още от анализа на трите компании. 

При учредяването и наблюдението на договаряните обезпечения е липсвал контрол. Анализът показва още, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Така се оказва, че само 13% от кредитния портфейл имат валидни обезпечения.

Според анализа на трите компанни е липсвало и текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.

Според  анализа на одиторските фирми документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания, за да печели от тях. 

В анализа се говори и за "необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредстван  от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, което не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики".

Освен това се оказва, че представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор отчети пред БНБ са били недостоверни и подвеждащи.

Ето защо БНБ изпраща докладите на одиторите на Софийска градска прокуратура.

Управителният съвет на БНБ е възложил на квесторите да осчетоводят изготвените оценки и до края на октомври да представят в БНБ надзорните отчети, които са необходими за вземане на по-нататъшни решения.

Според централната банка решенията за КТБ, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на правомощия си намери за уместно и своевременно да приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване.

За да улеснят работата на народните представители по казуса КТБ, ръководителите на БНБ ще внесат още в  първия работен ден на 43-ото НС обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ още от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Вижте информация за основните балансови позиции на КТБ и за резултатите от оценките на активите!

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

90
rate up comment 4 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 9 години
Аз пък се питам, къде е БНБ в цялата тази работа? Комисията за финансов надзор има ли я? ДАНС? А за одита не се косете, защото информацията е частична и може да се окаже, че числата са много по-различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 1 rate down comment 2
Невидимко
преди 9 години
Специален по-здрав за сапунчо и неговите последователи: http://***.youtube.com/watch?v=PZBoCaGEuSI&feature=youtu.beвремето ще покаже дали моите коментари са неверни или просто на тебе ти се иска да са такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 3 rate down comment 2
sapuna
преди 9 години
***. Заради такива неверни коментари като твоя, Инвестор може да плащат солена глоба, а ти да лежиш в панделата. Тоя твоя коментар лично аз го санкционирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 8 rate down comment 2
realista
преди 9 години
Възможно ли е "квесторите" да са написали по голяма загуба за да се окраде и останалото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 9 rate down comment 3
cokrat1
преди 9 години
И, нека теглим по една дълга и звучна псувня на всички който рекламераха КТБ. Ето един от тях...и не кой да е, а ....Христо Стоичков!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
И никой от виновните няма да понесе някаква отговорност! Най много някои изпълнителите да бъдат порицани от съд -ООД. След две години всичко ще е забравено а след 20- тина повторено от нови лица на същите хора или потомството им .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 11 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Позаинтересувай се и за произхода на едрите участници в кражбите и ще ти стане ясно защо не им пука за населението. Защо без да им мигне окото ще затрият нацията ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 16 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Защо мислиш разни "икономисти " от поне 4 години подгряват обществеността за "независим" лев?!!? Аз винаги съм твърдял, от години, че т.н елит у нас...т.н бизнес /едрия/ са нищо повече от едни крадци. Това правят за да живеят и друго не могат. Рано или късно ще се повтори схемата от Виденово време! Краденото лесно свършва а единствения за тях начин е отново да краднат. А като ги слушам как се циганят за доходите на населението , за по 5 лв от горе върху пенсии.... за някакви си 200 -300 милиона ужас! То бива наглост и циничност, но като при нас в БГ няма друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 7 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
За това, че нищо добро не е произлязло за нас сме си виновни ние. Влязохме в глобален свят с манталитета на хора от дълбоката провинция (каквито сме си всъщност).---Не искам да обидя никого. Казвам го фигуративно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 9 години
Шанса да не бъдем залети от ислямската инвазия на Ердоган или от амбициите на Путин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още