IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

Ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики, констатира БНБ

16:28 | 22.10.14 г. 99
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

На 4,222 млрд. лв. възлизат необходимите обезценки на активи в поставената под надзор „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ). Нужната обезценка на кредитния портфейл е в размер на 4,057 млрд. лв., или 76% от него.

Oбщата сума на всички активи е в размер на 6,662 млрд. лв, става ясно от  анализа на одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“ ООД, „Делойт България“ ООД и „АФА“ ООД. Оценката е извършена на база на отчетените по регистрите на банката към 30.06.2014 г. активи и банкови гаранции с отразяване на всички съществени събития до 30.09.2014 г., оказващи влияние върху анализа. 

Според БНБ ръководството на банката "не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики". След поставянето на банката под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут, посочват от централната банка.

При отпускането на кредити е липсвало задълбочено проучване на кредитоискателите, а също така и отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането, става ясно още от анализа на трите компании. 

При учредяването и наблюдението на договаряните обезпечения е липсвал контрол. Анализът показва още, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Така се оказва, че само 13% от кредитния портфейл имат валидни обезпечения.

Според анализа на трите компанни е липсвало и текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.

Според  анализа на одиторските фирми документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания, за да печели от тях. 

В анализа се говори и за "необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредстван  от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, което не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики".

Освен това се оказва, че представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор отчети пред БНБ са били недостоверни и подвеждащи.

Ето защо БНБ изпраща докладите на одиторите на Софийска градска прокуратура.

Управителният съвет на БНБ е възложил на квесторите да осчетоводят изготвените оценки и до края на октомври да представят в БНБ надзорните отчети, които са необходими за вземане на по-нататъшни решения.

Според централната банка решенията за КТБ, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на правомощия си намери за уместно и своевременно да приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване.

За да улеснят работата на народните представители по казуса КТБ, ръководителите на БНБ ще внесат още в  първия работен ден на 43-ото НС обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ още от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Вижте информация за основните балансови позиции на КТБ и за резултатите от оценките на активите!

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

70
rate up comment 3 rate down comment 0
rogers
преди 9 години
Знаеш ли кой е виновника за твоите пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 14 rate down comment 1
sapuna
преди 9 години
Лично ако моите пари не бъдат върнати най-късно до 2рата седмица на декември, ще се случват случки в София....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Е да сега сме в Европа. Може и да получат нещо. Що се отнася до революция.......никаква такава няма да има. Ние сме загиваща нация. Хората ще предпочетат да се спасяват поединично в чужбина. Тук ще остават неграмотни и такива на над 40 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 14 rate down comment 3
Невидимко
преди 9 години
ее аз много искам да бъда българският Пиночет, доста навалица ще изпозастрелям на стадион В.Левски, но за съжаление малко българи биха ме подкрепили на едни избори, че и военен главнокомандващ да стана. Бая народ бих разплакал, но после след години паметници ще ми правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 12 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Ей, невидимко, ако тръгнеш да пръскаш черепи викай ме да ти нося боеприпасите щото бая джепане ще трябва да се носи, като се почне от цялото народно събрание(там просто никой не трябва да се изпуска) минеш през всички партийни централи(рожби на ДС) и свършиш до местните феодали по места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 16 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
"...За какво е имало Управителен съвет и Надзорен съвет, като всички знаем, че Цветан Василев е вземал решенията еднолично и само в негова полза и изгода?..."А кой си е слагал подписа под официалните документи? Някой *** ли? Сега ще си плаща за малоумието. Когато си на такава длъжност, трябва да ти е ясно какво може да ти се случи. Нямаш оправдание. Ако е било незаконно, подаваш оставка. Ако е законно, няма от какво да се притесняваш. Неслучайно цацаратора тръгна не с документи, а с "кошаревски" свидетели. Тоя Лазов се оказа, че е осигурил паричките за Мама парс - 50 милиончета в точно необходимия момент. Та за него пандизът е сигурен, ако не свидетелства каквото му наредят срещу Цецо Мустака. Но ако съдебният процес отиде извън Бантустан, номерата просто няма да минат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 31 rate down comment 3
Невидимко
преди 9 години
Аз ако бях на мястото на изгорелите с над 100К бих се разходил до Белград и лично бих пръснал черепа на Цецо, ей така за назидание на всички които са вътре в аферата, после на Искров и Свинчо че да се досетят някои, че не са безсмъртни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 7 rate down comment 6
Mammita
преди 9 години
Автор ще бъде Стоян Александров, а редактор Цветан Василев. Мисля, че Василев ако не влезе в затвора ще стане преподавател по финанси и бизнес етика в УНСС. Чудя се как има избщо очи още след това да се изказва публично и да твърди, че имал план за спасение като явно и Оманските му партьори вече са го разбрали какъв тъмен балкански субект е и не го искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Няма да крия, че съм поласкан и ползвам повода да изразя и моите симпатии;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 6 rate down comment 18
marto76
преди 9 години
Съд за Цветан Василев!За всички беди, които се случват около КТБ е виновен именно той!За какво е имало Управителен съвет и Надзорен съвет, като всички знаем, че Цветан Василев е вземал решенията еднолично и само в негова полза и изгода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още